Republika Srpska

''Грчка криза'' се шири Европом

БЕРЛИН - Директор Међународног монетарног фонда Доминик Строс-Кан упозорио је да би финансијска криза која потреса Грчку могла да се прошири широм Европе.


Доминик Строс-Кан каже да би смjеста требало активирати пакет финансијске помоћи за Грчку, у чијем уобличавању Европљани имају водећу улогу, јер би, због сталног погоршавања ситуације, на удару могле да се нађу и друге земље.

Доминик Строс-Кан је у посети Берлину настојећи да наговори Њемачку да пристане на план за пружање помоћи Атини.

Њемачки канцелар Ангела Меркел је изјавила да њена земља мора да буде сигурна да ће Грчка озбиљно приступити смањењу потрошње.

Њемачка би била највећи појединачни давалац новца за помоћ Грчкој али анкете указују да се већина Нијемаца томе противи.

Канцелар Ангела Меркел због тога оклијева да одобри финансијску помоћ Грчкој, уочи кључних регионалних избора који ће се одржати идућег мјесеца.

О финансијској кризи у Грчкој телефоном су разговарали и амерички предсједник Барак Обама и њемачки канцелар Ангела Меркел.

Бијела кућа је саопштила да су се Обама и Меркелова сагласили о важности одлучне акције Грчке у суочавању са ситуацијом уз, како је наглашено, правовремену подршку Међународног монетарног фонда и Европске уније.

Кредтина агенција Стандард и Пурс је у уторак снизила кредитни рејтинг Шпаније са АА+ на АА.

Агенција наводи да су изгледи за припвредни опоравак Шпаније слаби послије краха кредитима подстицаног бума у грађевинарству и станоградњи.

Њемачка је за то вријеме упозорила да би укупна вриједност пакета финансијске помоћи намијењеног Грчкој током наредне три године могла да буде и двоструко већа од првобитно планираних 45 милијарди евра.

Поједини њемачки политичари помињу цифру од 100 до 120 милијарди евра.

У Грчкој су, у међувремену, одржани нови протести и штрајкови због начина на који се влада премијера Јоргоса Папандреуа носи са кризом.

Грчки министар рада Андреас Ловердос је рекао да је одбацио приједлоге Међународног монетарног фонда и Европске уније да се приступи додатном смањењу јавне потрошње.

Вриједност дионица на берзама у Европи и Америци у уторак је нагло пала у јеку наговјештаја да се грчка дужничка криза погоршава и да би могла да се прошири на друге земље.

Индекси берзи у Њујорку, Лондону, Паризу и Франкфурту пали су за више од два одсто пошто је агенција за рејтинг кредитне способности држава, "Стандард анд Пор'с" спустила рејтинг обвезница грчке владе на БББ- што је ниво који је у неформалном говору на берзама познат као "џанк" или смеће.

Такав рејтинг значи да су обвезнице грчке владе високоризичне и да су мање шансе да ће их влада у Атини исплатити под уговореним условима и роковима.

"Стандард анд Пор'с" је такође смањио кредитни рејтинг Португала мада само на ниво АА-. Сматра се да је Португал сљедећа земља чланица еврозоне која би могла да се нађе у сличној ситуацији као Грчка.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog