Društvo

Давидовић изручен Србији

БЕОГРАД – Вођа Националног строја Горан Давидовић, звани Фирер, јуче је из Њемачке изручен Србији, потврђено је у српском Министарству правде.


Давидовић је у пратњи Интерпол полиције слетио на београдски аеродром "Никола Тесла" у 16:30 сати, одакле је спроведен у Казнено-поправни завод у Сомбору ради издржавања казне затвора од годину дана, на коју је осуђен због изазивања националне, расне и вјерске мржње и нетрпељивости.

Њемачко правосуђе усвојило је захтјев спрског Министарства правде за његово изручење, а датум његовог пребацивања није саоспштаван јавности из безбједносних разлога.

Давидовић је правоснажно осуђен јер је крајем 2005. године са својом групом упао на антифашистичку трибину Филозофског факултета у Новом Саду, гдје су вербално и физички напали учеснике.

Давидовића чека и суђење у Вишем суду у Новом Саду због истог кривичног дјела због оптужбе да је са још осморицом неонациста напао учеснике антифашистичког скупа у Новом Саду, 2007. године. Они се терете да су започели вербални и физички сукоб са учесницима скупа, бацајући каменице и тврде предмете на њих.

Давидовић је ухапшен 3. фебруара у Траунштајну у Њемачкој, на основу потјернице српског Интерпола, пошто је напустио Трст у коме је чекао одлуку италијанског правосуђа о изручењу Србији.

Окривљени се није одазвао позиву за издржавање казне у Казнено-поправном заводу Сомбор, па је Општински суд у Новом Саду, марта 2009. године, издао потјерницу за њим.

Првобитно је средином априла прошле године ухапшен у Трсту, у Италији, гдје се налазио у екстрадиционом поступку, на основу захтјева за изручење које је упутила Србија.

Давидовић је, међутим, почетком јуна 2008. био пуштен да се брани са слободе до коначне одлуке Италијанских власти о његовом изручењу Србији, па је у међувремену побјегао у Њемачку.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog