Republika Srpska

Џомбић: РС испунила услове за стенд-бај аранжман

БИЈЕЉИНА - Република Српска је испунила све услове Међународног монетарног фонда за наставак стендбај-аранжмана, али овај програм неће моћи бити реализован уколико све услове не испуни и Федерација БиХ - рекао је министар финансија РС Александар Џомбић.


Он је истакао да су услови стендбај-аранжмана ММФ-а потпуно јасни и стављени од раније пред цијелу БиХ, пред заједничке институције, институције ФБиХ и РС које имају да изврше различите обавезе.

"Нажалост, услов за наставак и одржавање стендбај-аранжмана је испуњење свих услова из писма намјере свих нивоа власти. Ако се у налазу контроле, који ће посјетом ММФ-а бити за 15 дана, констатује да нису извршени услови из писма намјере онда аранжман може бити отаказан односно пролонгиран до периода до када се стекну услови", рекао је Џомбић, коментаришући могућност да најновија дешавања у ФБиХ, у вези са спорним законом, наруше испуњење услова за одобрење овог аранжмана.

Он је истакао да се ситуација у ФБиХ одражава и на РС, јер и ако је РС испунила све услове из писма намјере, а ФБиХ не испуни, програм неће моћи бити реализован. Џомбић је подсјетио да је о оваквим могућностима раније разговарано са ММФ-ом.

"Нажалост, пошто је БиХ чланица ММФ-а, не постоји могућност да се за РС одобри аранжман из писма намјера без обзира што она испуњава све услове", рекао је Џомбић јуче у Бијељини.

Федерални министар финансија Вјекослав Беванда упозорио је јуче да ФБиХ неће имати чему да се нада ако пропадне аранжман са Међународним монетарним фондом, а Свјетска банака се повуче.

Беванда каже да ће евентулано одступање ФБиХ од оног на шта се обавезала аранжмном са ММФ-ом, значити изостанак нове транше, што би био нови удар на федерални буџет.

"Видјећемо шта ће бити. Мисија ММФ-а доћи ће 3. маја у БиХ, а ми опет нећемо имати усвојен закон о платама. Не знам шта ће се десити, али бојим се да је свима више доста, а то сам осјетио и у јучерашњим разговорима с представницима Свјетске банке", рекао је Беванда.

Према његовим ријечима, сукоб између федералне Владе и Парламента о закону о платама догодио се због амандмана којим је тражено да се уведу бенифициране пензије за посланике, што није био владин приједлог.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog