Politika

Рогозин: ''Независно'' Косово бандитска творевина

БЕОГРАД - Стални представник Русије при НАТО Дмитриј Рогозин рекао је данас у Београду да је независно Косово "бандитска творевина" која не може да опстане и изразио увјерење ће Србија поново повратити своје право на Косово.


"Таква бандитска творевина не може да опстане. Србија ће повратити своје право", рекао је Рогозин, додавши да је Космет Србија, што је наишло на буран аплауз учесника конференције која је поводом 65 година од побједе над фашизмом одржана у Руском дому. Руски званичник се заложио се за примарну улогу Уједињених нација у одлучивању о миру.

"Истина је да Уједињене нације признају два принципа - право народа на самоопредјељење и принцип поштовања територијалне цјеловитости. Међутим, овај други принцип је најважнији, док је признавање независности народа на територији неке земље могуће само у случају да је тај народ систематски изложен геноциду", нагласио је Рогозин. Он је навео да тога у случају косметских Албанаца није било и да се њима није пријетило, већ да им се угађало. Скептици, како их је назаво Рогозин, који доводе у сумњу улогу УН и Савјета безбједности, налазе се претежно у редовима НАТО.

"То што се десило 1999. године у Србији није био рат против вас, већ против сјећања на велику побједу, велики отаџбински рат, на антифашистичку коалицију", рекао је Рогозин, подсјетивши да је НАТО тада први пут изашао из оквира својих овлашћења и противно УН употребла силу.

"Често сам постављао питање у вези с тим колегама у НАТО. Нису ми никада дали директан одговор, већ су стидљиво обарали очи", рекао је Рогозин, истакавши да се мир може заснивати само на равнотежи интереса.

Он је указао да НАТО ради на новој концепцији за период од наредних 10 година, а да рад на том пројекту предводи бивши амерички државни секретар Медлин Олбрајт.

"Смисао новог приступа јесте да се изађе из сфере одговорности и да се западни свијет штити од остатка свијета, да се прошири списак услуга и на области које не спадају у војна питања", изнио је руски званичник.

Према његовим ријечима, НАТО алијанса се бави и питањима енергетске безбиједности, климатскх промјена и сајбер безбједношћу, а да на сваку пријетњу пружа исти, оружани одговор.

Русија, међутим, истакао је он, жели да се превазиђе раскол у Европи и да се створи свијет у којем ће се поштовати вриједности сваког људског живота, а то је, како је рекао, и смисао иницијативе руског предсједника.

Говорећи о побједи над фашизмом, Рогозин је рекао да је Други свјетски рат био толико крвав да се не смије рушити архитектура међународног права која је настала као његова посљедица.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog