Republika Srpska

Барозо: Спреман пакет за Грчку

ПЕКИНГ - Пакет помоћи Грчкој ће бити усвојен у наредних неколико дана, што ће спријечити ширење кризе на друге земље унутар зоне евра, изјавио је данас предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.


Барозо, који је дошао у Кину да би присуствовао свечаном отварању свјетске изложбе „Експо 2010” у Шангају, нагласио је да реструктурирање дуга ни Грчке, ни било које друге земље зоне евра није опција о којој се размишља.

Предсједник Европске комисије је рекао да је разговарао са кинеским премијером Веном Ђијабаом о проблемима са којима се суочава Грчка, оцијенивши да Кина није изгубила повјерење ни у Европску унију, ни у евро, иако се забринутост због државних дугова шири Европом.

Он је, међутим, додао да кинеска страна није поменула могућност да притекне у помоћ Атини.

Барозо је нагласио да су невоље са којима се суочила Грчка скренуле пажњу на потребу отклањања економских неуравнотежености унутар Европе, али и изван ње.

Лидери ЕУ су у прошлости кривицу за глобалну економску неравнотежу сваљивали на потцјењени јуан, захваљујући којем је Кина успјела да обезбиједи огроман суфицит у трговинској размјени са Европом.

Барозо је, међутим, сада заузео неупоредиво блажи став, истакавши после сусрета са кинеским званичницима да Унија не врши притисак ни на кога и да је Кина схватила њену поруку.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog