Republika Srpska

Путин предлаже спајање Газпрома и Нафтогаса

СОЧИ - Руски премијер Владимир Путин предложио је данас спајање руског енергетског гиганта "Гаспрома" са украјинском компанијом "Нафтогас".


 

Од предсједничких избора у Украјини на којима је побиједио Виктор Јанукович односи између те земље и Русије значајно су побољшани и постигнути су споразуми о цијени гаса и продужењу уговора најма поморске базе на Криму за руску морнарицу.

Аналитичари наводи да је приједлог руског премијера најсмионији до сада и да ће вјероватно наићи на осуду код украјинских националиста и прозападно оријентисане опозиције.

Евентуалним спајањем Русија би добила контролу над великим гасоводима који пролазе кроз Украјину и снабдијевају Европу, док се одатле опрскрбљавају и украјинска домаћинства.

Приједлог о спајању "Гаспрома" и "Нафтогаса" изнесен је на састанку међувладиних комисија Русије и Украјине у црноморском одмаралишту Сочи.

Нешто раније директор руске нуклеарне компаније Сергеј Киријенко рекао је да обје земље разматрају могућност стварања заједничке локације за спровођење пројеката за стварање атомске енергије.

"Говорили смо о интеграцији у нуклеарној области. Спремни смо да то учинимо и по питању гаса. Предлажем спајање `Гаспрома` и украјинског `Нафтогаса`", рекао је Путин.

Портпарол украјинског премијера описао је коментаре руског премијера као "импровизацију".

Портпарол "Гаспрома" Сергеј Купријанов рекао је московској радио-станици да је Путинов приједлог интересантан и да је енергетски гигант спреман да ради на томе.

Путин је навео и да ће руска банка "ВТБ" можда дати 500 милиона долара зајма украјинској влади.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog