Društvo

Радници Ослобођења на улици и за 1.мај

БАЊА ЛУКА - Стотињак радника Новинско-издавачког и штампарског предузећа "Ослобођење" из цијеле Републике Српске окупили су се данас на Тргу Крајине у Бањој Луци како би још једном упозорили на тежак материјални и социјални положај у којем се налазе.


Радници из Бањe Луке, Источног Сарајева, Приједора, Добоја, Пала, Сокоца носили су транспаренте "Чији је ово празник", "Докле ћемо тражити правду на улици", "Док наши послодавци славе ми гладујемо", "Има ли краја нашим понижењима", тражећи тако исплату заосталих плата, доприноса и покретање пословања у предузећу.

Представник синдикалне организације "Ослобођења" из Источног Сарајева Миља Пелемиш рекла је да су радници данас дошли да на празник рада траже своје плате, које већ више од годину дана не примају.

"Ми не можемо више овако, или да радимо или да нас исплате и врате нас на биро. Ово је хаос и иживљавање над радницима", рекла је Пелемишева.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је да радници "Ослобођења" мјесецима нису примили плату, да немају увезан радни стаж, те да немају с ким да преговарају, што је, како је навела, још најтрагичније.

Она је нагласила да они радници који раде у реалном сектору и услужним дјелатностима данас немају разлога да празнују, подсјећајући да данас у РС око 15 000 радника добија плату од једне до 200 КМ, а да 140 000 радника добија плату од једне до 600 КМ, при чему је потрошачка корпа за четворочлану породицу 600 КМ.

Мишићева за наредну седмицу најављује и радикалније потезе радника "Ослобођење", као и генерални штрајк упозорења за 12. мај.

Радници бањалучког Новинско-издавачког и штампарског предузећа "Ослобођење" започели су 29. априла генерални штрајк испред сједишта ове фирме у Бањалуци, али и испред пословница широм РС.

Ово предузеће је прије четири године преузела "Дарта трговина" Бањалука. "Дарта трговина", која је у власништву београдске компаније "Делта ДМД", купила је 65 одсто државног капитала "Ослобођења" за симболичну цијену од 100 КМ с обзиром на то да су обавезе предузећа биле веће од вриједности капитала фирме.

Купац се обавезао да ће на крају приватизационог периода имати 290 запослених, те да ће измирити обавезе према Фонду ПИО од 530.000 КМ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog