Svijet

Дан рада поново дан за протесте

Десетине хиљада људи су данас, поводом Међународног празника рада, демонстрирале у градовима Азије захтjевајући отварање радних мjеста и повећање минималних плата.


У главном граду Индонезије, Џакарти, због масовног отпуштања је пред предсjедничком палатом протестовало десетак хиљада људи уз присмотру 15.000 полицајаца иза бодљикаве жице.

Синдикати као крупне проблеме виде корупцију и споразум о слободној трговини с Кином због чега се затварају радна мjеста и смањују плате у Индонезији.

У Токују су данас демонстрирале 32.000 људи а синдикални вођа у говору подсjетио да у Јапану више од 17 милиона има само незивесне привремене или послове са скраћеним радним временом.

У Хонгконгу је демонстрирало око хиљаду људи захтjевајући повећање минималне циjене једног сата рада на 33 хонконшка долара (4,3 америчка долара).

Демонстрације у Атини, насиље у Солуну

У атмосфери тешке економске кризе у Атини су данас одржане масовне првомајске демонстрације, а до насиља је дошло током протеста у Солуну.

Полиција је сузавцем растјерала групе од око 250 младих који су гвозденим штанглама разбили излоге двају банака, једне продавнице електронике и једног салона аутомобила.

Ти нападачи су се умијешали у првомајску поворку око 5.000 људи, која се мирно наставила после интервенције полиције.

Хиљаде људи демонстрирале су у Атини против смањења плата и других оштрих мјера заведених због презадужености државне касе Грчке.

„Никаквих наших жртава, плутократија треба да плати кризу”, писало је на једном од транспарената на централом атинском тргу Синдагма.

„Не укидању 13. и 14. плате”, узвикивали су демонстранти.

Укидање тих плата - једне пред Божић и друге, у двије рате, пред Васкрс и годишњи одмор, један је од главних услова да Грчка добије међународну помоћ.

Када је поворка пролазила испред Министарства финансија, полиција је сузавцем спријечила демонстранте да нападну зграду.

Хиљаде демонстрирају у Истанбулу

Хиљаде чланова турских синдиката данас демонстрирају на истанбулском Тргу Таксим, по први пут после више од 30 година од погибије десетина људи током првомајских демонстрација на том мјесту.

На прилазима и на самом тргу од јутрос су и хиљаде полицајаца.

Влада је ове године прихватила захтјев синдиката да допусти прославу Међународног празника рада, 1. маја, на Тргу Таксим први пут од 1977. године када је 36 људи погинуло у паничном бјекству масе, изазваном пуцњавом. Изазивачи те несреће нису нађени што је допринијело нестабилности и теоријама завјере пред војни удар 1980. године.

Пошто је под притиском синдиката прогласила 1. мај за државни празник, Влада је прошле године први пут допустила да ограничен број синдикалаца одржи комеморативни скуп на Тргу Таксим.

Њемачка: Контрамитинг против неонациста

Полиција је саопштила да је 17 њених припадника повријеђено у сукобу са демонстрантима који су у Хамбургу бацали камене коцке ишчупане из коловоза и палили контејнере за смеће.

Због сукоба који се догодио синоћ, приведено је девет демонстраната, јавила је данас њемачка новинска агенција ДПА.

Синоћна пред-прослава Међународног празника рада, 1. маја, у Берлину је протекла мирно, али стотине полицајаца тамо данас превентивно патролирају јер су поворку најавили и неонацисти.

Хрватска: Умјесто Максимира, Трг Јелачића

Четири синдиката у Хрватској су данас у највећим градовима организовала протестне скупове под геслом „Или боље, или доље” који представља упозорење Влади, протести се одржавају у Загребу, Сплиту, Ријеци, Осијеку и Пули.

Синдикати су поручили Влади да хитно заустави отпуштање радника и гашење радних мјеста.

Према последњим подацима Хрватског завода за запошљавање, број незапослених у марту био је 318.658, што је 19,2 одсто више него у исто вријеме 2009. године.

Први пут синдикалици у Загребу неће отићи у Максимир, традиционално мјесто обиљежавања Празника рада, већ протестују на централном загребачком Тргу бана Јелачића.

Протесте организују Савез самосталних синдиката Хрватске, Независни хрватски синдикати, Хрватско удружење синдиката и Удружење радничких синдиката Хрватске.

У БиХ слављa и протести радника

У Босни и Херцеговини данас се Међународни празник рада, 1. мај, обиљежава уранцима и протестима радника.

У Сарајеву су централне првомајске манифесације почеле у шест сати на две градске локације: на Врелу Босне и у Вилсоновом шеталишту.

Бубњари „Сарајево Друм Оркестра” пробудили су Сарајлије, а планирани су и други концерти на отвореном.

Протестни скупови одржаће се у Сарајеву, Бихаћу, Зеници, Тузли, Мостару и Оџаку. У Сарајеву се у подне одржава протест у организацији удружења грађана „Доста!”, а протести су организовани под слоганом „Нама није до славља, хоћемо своја права”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog