Nauka

Прва српска беспилотна летјелица "Врабац"

Србија је добила прву домаћу беспилотну летјелицу -  ''Врабац“.


 

Пројектовао је Војнотехнички институт, а производи Ваздухопловни завод „Мома Станојловић“.

Почетком идуће године требало би да се нађе на листи наоружања и опреме Војске Србије, а прије свега за контролу Копнене зоне безбједности.

Биће три пута јефтинија од израелског типа „орбитер“ који тренутно користе снаге Србије. Заинтересовани купци су земље региона, али и арапског свијета.

- Рачунамо на купце из окружења - Словенце, Словаке, Украјинце, али сигурно су међу њима и Ирак, Алжир, Либија, Египат и остале арапске земље - каже Зијах Бурзић, начелник ваздухопловног одјељења ВТИ.

Ова летјелица, у чији развој је уложено око 10 милиона динара, пројектована за блиска осматрања и директни пренос информације на раздаљини до 12 километара, са висине до 500 метара, примарно је планирана за потребе Војске Србије. Али због широке примјене у цивилном сектору, на њу рачунају и за потребе граничне полиције. Користиће се и за извиђање терена приликом поплава и пожара, надгледање далековода и контролу саобраћаја.

Намјена:

- извиђање и осматрање на малим даљинама у војне (за тренутно информисање о стању на терену, позицији снага) и цивилне сврхе
- уочавање циља
- погранична и обалска служба

- надгледање пожара
- контрола саобраћаја
-Опремљена је класичном инфрацрвеном камером, а за пренос података користи линкове имуне на сметње.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog