Politika

Митровић: Бошњаци не признају да су и Срби страдали

БАЊА ЛУКА - Предсједник Организације породица погинулих и несталих цивила и бораца Републике Српске Недељко Митровић изјавио је да Бошњаци не могу прихватити чињеницу да и међу њима оних који су чинили ратне злочине и да су Срби били страдалници у протеклом рату у БиХ.


Митровић је рекао да је то главни разлог због којих се Срби суочавају са проблемом да не могу обиљежити страдање војника ЈНА на мјесту злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву, гдје је 3. маја 1992. године убијено најмање 42 војника, 73 су рањена, а 215 заробљено.

"Уколико нема гаранција да ће безбједност бити потпуна, не би требало ризиковати да можда неко на том мјесту страда и да се страдање обиљежи са неким новим страдањима", рекао је Митровић за Алтернативну телевизију и додао да ипак треба инсистирати на томе да се ове и наредних година помени жртвама дају на мјестима гдје ко жели.

Он је навео да захтјеви за обиљежавање злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву и Тузланској колони немају никакве везе са предстојећом предизбном кампањом, подсјећајући да је још 1. октобра прошле године властима у Сарајеву и Тузли упућен захтјев да одобре постављање спомен плоча, на који до сада није одговорено.

"Срби су давно схватили и прихватили да и међу њима има људи који су чинили злочине, али не у име српског народа, већ из различитих других мотива. Треба и међу Бошњацима да има храбрих, трезвених и озбиљних људи који ће рећи да је рат био и да међу Бошњацима има оних којих су чинили ратне злочине и које треба процесуирати", рекао је Митровић.

Говорећи о случају члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, који се осумњичен за злочине у Добровољачкој, Митровић је рекао да Бошњаци траже изручење Ганића, али истовремено очекују да "не добију тај врућ кромпир", јер би га онда требали процесуирати по командној одговорности.

"Ако га процесуирају има елемената да се изрекне казна, а ако се изрекне казна онда се тиме признаје сасвим другачији карактер рата. Међутим, они сматрају да се ни по коју цијену не смије дозволити да се промијени карактер рата, односно та увријеђена синтагма да су Бошњаци жртве рата, а да су сви остали, прије свега Срби, злочинци", рекао је Митровић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog