Republika Srpska

Постигнут договор Грчке и ММФ

АТИНА - Грчка Влада, Европска унија и Међународни монетарни фонд постигли су касно синоћ договор о финансијској помоћи Атини, изјавио је неименовани извор из грчке владе.


Грчки премијер Јоргос Папандеру требало би данас на сједници владе, коју ће преносити и телевизија, да објави детаље договора постигнутог са ЕУ и ММФ о финансијској помоћи у вриједности од 120 милијарди евра.

Министар финансија Грчке Јоргос Папаконстантину затим би требало да појасни детаље договора који предвиђа нове мјере штедње.

Двије трећине пакета у вриједности између 100 и 120 милијарди евра у наредне три године обезбједиће европски партнери, а остатак ММФ.

Преговори за одобравање помоћи Грчкој, погођеној великом дужничком кризом, између Атине и представника Европске комисије, Европске централне банке и ММФ, вођени су од 21. априла.

Представници ММФ и ЕУ рекли су да Грчка до наредне године за 10 одсто мора да смањи јавни дефицит, који је достигао 13,6 одсто 2009. године.

Министри финансија еврозоне требало би данас у Бриселу да одобре пакет помоћи, а потом то треба да учине и поједине чланице ЕУ да би новац могао да буде пребачен у Атину.

Дипломатски извор у Бриселу рекао је да ће "лидери ЕУ активирати механизам највјероватније 7. маја након што прође парламенте Грчке и Њемачке".

Са девет милијарди евра дуга који јој стижу на наплату 19. маја, Атина није имала много избора, већ да затражи помоћ од ЕУ и ММФ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog