Politika

Против Караџића свједочи главна сестра болнице Кошево

ХАГ - Суђење бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу биће настављено у сриједу, 5. маја, када би оптужба као свједока требало да изведе Фатиму Заимовић, која је у току рата радила као главна сестра на Одјељењу дјечије хирургије у болници Кошево у Сарајеву.


Заимовићеву је тужилаштво позвало да пружи исказ о гранатирању и снајперској кампањи против цивилног становништва и посљедицама по грађане, укључујући њу и њену породицу. Она ће описати под којим условима је болница Кошево радила у току рата и говорити о појединим инцидентима у граду.

Њен исказ је понуђен у списе по правилу 92 тер, а заступник оптужбе ће је испитивати пола часа. Заимовићева је раније свједочила на суђењу генералу Станиславу Галићу.

Тужилаштво је најавило да ће након тога свједочити бивши политички савјетник команданта Унпрофора у БиХ Дејвид Харланд, који је и аутор извјештаја УН о Сребреници. Харланд је у новембру 2003. године у Хагу свједочио на суђењу Слободану Милошевићу, а 2007. на суђењу генералу Војске Републике Српске Драгомиру Милошевићу.

Тужилаштво је за главно испитивање тражило четири часа, док је Караџићева процјена да ће му за унакрсно испитивање требати 14 часова, односно пуна четири судска радна дана.

Караџића, који се пред судом сам заступа, оптужница у 11 тачака терети за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања.

Нови свједоци оптужбе сутра ће бити саслушани и на суђењима генералу Здравку Толимиру, оптуженом за геноцид и друге злочине у Сребреници и Жепи у јулу 1995. године, некадашњим полицијским званичницима Републике Српске Мићи Станишићу и Стојану Жупљанину, који се терете за прогоне несрпског становништва из 20 општина БиХ 1992. године, као и на суђењу некадашњим шефовима Државне безбједности МУП Србије, Јовици Станишићу и Франку Симатовићу-Френкију, оптуженима за злочине у Хрватској и БиХ.

На суђењу бившем начелнику Генералштаба Војске Југославије генералу Момчилу Перишићу од сутра се наставља доказни поступак одбране. Перишић је оптужен за помагање српским снагама у Хрватској и БиХ које су починиле злочине у Загребу, Сарајеву и Сребреници.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog