Društvo

Свјетски дан медија: У БиХ петина новинара ради на црно

Предсједница Удружења "БХ новинари" Милкица Милојевић упозорила је да према подацима посљедњих истраживања петина новинара који раде више од пет година у медијима - раде "на црно".


"То значи да није ријеч само о новинарима почетницима, него и оним искусним новинарима са пет, па и десет година рада у овој захтјевној и тешкој професији", рекла је Милојевићева поводом Свјетског дана слободе медија.

Она је навела да то говори да новинари не само да добијају срамно минималну и сасвим нередовну плату, већ да нису ни пријављени, што значи да им се не води ни радни стаж и да ни они ни њихове породице немају здравствену заштиту.

"Званични подаци указују на чињеницу да запослени новинари имају у просјеку нижу плату од просјечне плате у Републици Српској. Ту је и чињеница да је образовање новинара далеко изнад просјека, као и радне обавезе, јер новинари раде 50 до 60 сати недјељно, што је и до 50 одсто више него што је дозвољено", указала је Милојевићева.

Она наглашава да постоји "хиперпродукција" медија чији се оснивачи више брину о опстанку и о томе како да што више зараде и стекну користи, него што воде бригу о слободи изражавања и о мисији коју би масмедији и новинари требало да имају у смислу давања доприноса побољшању, хуманизацији и демократизацији друштва у цјелини.

Милојевићева је додала да у БиХ, срећом, није забиљежено убиство новинара или премлаћивање и физички напад, али је нагласила да на овим просторима постоји низ ружних случајева напада на новинаре.

Она је као парадигматичан окарактерисала посљедњи напад на новинарку "Независних новина" Наташу Крсман у Сарајеву, када јој је Емир Суљагић, савјетник за медије градоначелника Сарајева Алије Бехмена, поручио да "питања поставља у Бањој Луци премијеру Републике Српске Милораду Додику, а не у Сарајеву".

"Таква изјава је малтене фашистичка и угрожава новинарску професију и на тај начин се шаље грађанима врло јасна порука. Нажалост, то није једини случај - нападали су новинаре и политичари и вјерски великодостојници и представници крупног капитала, али и медијски магнати су нападали поједине новинаре и оно што је страшно, што имамо у години избора врло драстичан случај, гдје је медиј стављен у непосредну службу политике и предизборне кампање, а у корист његовог власника", упозорила је Милојевићева.

Она је закључила да је примарна мисија професионалних асоцијација да се брину о заштити достојанственог положаја новинара и медија у друштву, посебно зато што су новинари, без обзира на кућу у којој раде, у читавој БиХ мало плаћени, јако оптерећени послом и преко њихових леђа се прелама више и теже него икада несолидарна неолиберална економија.

Крива је криза?

Удружење новинара Републике Српске упутило је свим новинарима, уредништвима и медијским кућама честитку поводом Међународног дана слободе медија - 3. маја.

Уз честитке, предсједник Удружења Бране Божић оцијенио је за Срну да је глобална економска криза озбиљно уздрмала медије, поготово у сиромашним друштвима какво је наше, упозоравајући да најозбиљније међународне медијске асоцијације процјењују да је ово врло повољан амбијент за манипулацију медијима и угрожавање права на слободу изражавања.

"Ово вријеме ће проћи и зато је веома важно да сви заједно сачувамо достојанство и углед професије што, прије свега, подразумијева поштовање свих професионалних кодекса и стандарда", поручио је Божић.

Он је позвао политичке странке да у изборној години поштују позицију и улогу медија, који треба да омогуће свима да изнесу своје програме, али тако да медији сачувају позицију - подједнако далеко од свих, без навијања, ниских страсти уз његовање друштвеног дијалога.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog