Republika Srpska

Кинези граде ТЕ Станари

БАЊА ЛУКА - Представници "ЕФТ групе" ће у сриједу, 5. маја, у Бањој Луци потписати уговор са кинеском компанијом "Донгфанг електрик корпорејшн" о изградњи и опремању Термоелектране Станари у насељу Станари код Добоја.


Према незваничним информацијама, кинеска компанија требало да изведе комплетне радове по систему "кључ у руке" и испоручи опрему, а биће јој омогућено да бира подизвођаче.

Планирана снага будуће термоелектране смањена са 410 на око 300 мегавата, са годишњим производним капацитетом од око два мегават-часа електричне енергије.

Шеф комуникација у "ЕФТ Групи" Ненад Савић потврдио је да ће у сриједу бити потписан уговор са добављачем опреме и извођачем, али информације о смањењу инсталисане снаге термоелектране и да ће главни извођач радова и снабдјевач опремом бити кинеска компанија "Донгфанг електрик" није желио ни да потврди, нити да демантује.

"Могу да потврдим да смо у завршној фази преговора са испоручиоцем опреме за Термоелектрану Станари. Потписивање уговора је заказано за 5. мај, када ћемо на конференцији за штампу јавности представити све важније детаље уговора", рекао је Савић за "Независне новине".

Према пројекту, Термоелектрана Станари је један од највећих и први енергетски објекат те врсте, који ће бити изграђен у БиХ након 30 година. Инвеститор је "ЕФТ група" која је прије неколико година са Владом Републике Српске потписала 30-годишњи концесиони уговор за коришћење површинског копа Рудника угља Станари.

Уколико компанија "Донгфанг електрик" буде градила и испоручивала опрему за термоелектрану надомак Добоја, то би био њен највећи посао на европском тлу. Ова компанија је један од водећих произвођача енергетске опреме на свијету и једна је од највећих компанија у Кини. Позната је, прије свега, по производњи опреме за велике хидро, термо и нуклеарне електране, вјетрогенератора и реализацији изградње пројеката по систему "кључ у руке" у својству генералног извођача радова.

"Донгфанг електрик" у својим фабрикама запошљава 23 000 радника, а годишњи обим производње опреме је 30.000 мегавата. Иако је оријентисана на домаће тржиште, ова кинеска компанија је до сада успјешно реализовао велики број пројеката и ван своје земље.

"ЕФТ група", чији је најпознатији сувласник српски бизнисмен Вук Хамовић, бави се трговином струјом и инвестирањем у енергетске објекте и водећа је групација у југоисточној Европи. Осим улагања у ову термоелектрану, "ЕФТ група" је до сада инвестирала око 50 милиона евра у акумулациони тунел Фатничко Поље и у Рудник Станари код Добоја, чиме је постала највећи страни инвеститор у енергетском сектору у БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog