Republika Srpska

Месопрерађивачи очекују заштиту од увозног меса

БАЊА ЛУКА - Домаћи узгајивачи и месопрерађивачи очекују да ће овог мјесеца у БиХ бити уведене царине на увоз меса и месних прерађевина, пише бањолучка штампа.


Стојан Маринковић, предсједник Комисије за заштиту домаће производње, рекао је да је министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић обећао помоћ како би био примијењен члан 23 бис уговора ЦЕФТА, који омогућава заштиту домаће производње кроз увођење царина на одређену групу производа.

Он је објаснио да је примјена тог члана могућа јер је увоз производа за које се тражи заштита из земља порастао за 40 одсто, а зна се да је праг за заштиту 25 одсто.

Предсједник Удружења месопрерађивача у Привредној комори РС Немања Васић рекао је да је реално очекивати да би се приједлог одлуке о увођењу царине на увоз меса и месних прерађевина могао наћи на дневном реду Савјета министара БиХ око 15. маја.

Он је рекао да ће се на списку производа који ће бити на удару царине наћи месо, месне прерађевине и сирово месо.

Секретар Удружења потрошача РС Драгован Петровић сматра да евентуално увођење царина на увоз меса и месних прерађевина неће довести до поскупљења меса, јер је у БиХ месо у малопродаји најскупље у окружењу и да се због слабе куповне моћи становништва не може очекивати да се подигну цијене ових производа.

Домаћи узгајивачи и месопрерађивачи дуже вријеме упозоравају да је због нелојалне конкуренције из увоза и злоупотребе ЦЕФТА месопрерађивачка индустрија у БиХ доведена пред ивицу пропасти која је неизбјежна уколико хитно нешто не буде предузето.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog