Svijet

Спасавањем Грчке спасава се еврозона

ЛОНДОН - Одлука земаља Еврозоне и ММФ да у последњем тренутку спасу Грчку привреду уједно је била и одлука - да ли спасти еврозону, и самим тим Европску унију од неминовног распада, пише „Фајненшел тајмс” у редакцијском коментару.


Одлука да се помогне Грчкој била је исправна, али су сада потребни даљи одлучни потези како би еврозона, па и заједничка валута, уопште опстали, оцјењује овај лист.

Прије свега, неопходан је систем за превентивно реаговање у сличним кризним ситуацијама, боља координација фискалне политике и нова стратегија управљања која би у наредном периоду „испеглала” велике економске и инфраструктурне разлике између земаља еврозоне, које су и довеле до одуговлачења и одлагања одлуке о помоћи Атини.

На тим и таквим одлукама, сматра коментатор, почива уједно и опредјељење европских влада - да ли ће се Европска унија даље интегрисати, или потпуно дезинтегрисати.

Лист наводи и да је Ангела Меркел, канцелар Њемачке, пред веома тешким задатком - да њемачком народу, у којем је двије трећине становништва према анкетама било децидирано против давања било какве финансијске помоћи Грчкој, објасни због чега ће се из државног буџета издвајати милијарде долара за спасавање економије земље чији су становништво и влада, бар из њемачког угла гледања, живели и трошили нерационално.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog