Republika Srpska

БиХ: Смањена потражња домаћинстава за кредитима

Усљед глобалне економске кризе и повећања камата, укупни кредити свих сектора комерцијалних банака у БиХ прошле године износили су 14,1 милијарду КМ, што је за 455,7 милиона КМ или 3,1 одсто мање у односу на 2008. годину.


Према подацима Централне банке БиХ, укупна потражња домаћинстава прошле године износила је 6,3 милијарде КМ, што је мање за 391,8 милиона КМ или 5,9 одсто у односу на 2008. годину.

Према структури планских кредита становништва који су подизани прошле године, 67,3 одсто односи се на ненамјенске потрошачке кредите, 24,5 одсто на стамбене, 4,6 одсто на кредите за покретање властитог бизниса, 2,4 одсто на потражњу по кредитним картицама, а мање од један одсто на кредите за куповину аутомобила.

У децембру прошле године просјечна каматна стопа на краткорочне кредите у приватним предузећима износила је 8,1 одсто, што је за 68 базних поена виша у односу на исти период 2008. године, преноси "Дневни аваз".

Камата на краткорочне кредите повећана је за 65 базних поена, те је на крају прошле године износила 9,79 одсто, а камата на дугорочне кредите у децембру је износила 7,78 одсто за приватна предузећа, а 8,26 одсто за становништво.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog