Republika Srpska

Потписан уговор о изградњи ТЕ ''Станари''

БАЊА ЛУКА - Енергетска компанија ЕФТ Рудник и Термеоелектрана ''Станари" и кинеска компанија "Донгфанг електрик корпорејшн" потписале су данас уговор о испоруци опреме и изградњи термоелектране ''Станари'' код Добоја, у вриједности око 400 милиона евра.


У име ЕФТ-а уговор је потписао директор Стеван Лончар, а у име "Донгфанг електрик корпорејшна" извршни директор Лан Зехаи.

Премијер Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је да је потписивањем уговора, вриједног око 400 милиона евра, дата коначна потврда оних који су вјеровали у овај пројекат.

"Ово је демантиј свих оних који нису вјеровали у овај значајан пројекат и који су га оспоравали и жељели да онемогуће његову реализацију, из различитих, према правилу, ниских побуда", рекао је Додик.

Он је истакао да је данас потписан уговор о испоруци опреме и изградњи са једном од водећих компанија у свијету, којој је ово први пројекат у Европи.

"На то смо посебно поносни и увјерени да је ово само први, од могућих заједничких ангажмана са овом кинеском компанијом у РС, а и шире у региону", рекао је Додик новинарима у Бањој Луци.

Он је истакао да је Српској веома важно да има једну од највећих свјетских компанија произвођача енергетске опреме, која годишње произведе нових постројења снаге око 30 000 мегавата, што је добра легитимација за могућности у РС.

"Ово је један од пројеката који обезбјеђује енергетску стабилност и будућност РС. Ми у Влади посебно смо поносни на данашњи уговор и почетак радова на простору гдје је предвиђена изградња термоелектране", истакао је Додик.

Он је додао да је укупан план инвестиција у рударско-енергетски комплекс ''Станари'' вриједан око 500 милиона евра.

"Влада РС ће наставити да, у оквиру својих надлежности, подржава овакве и сличне пројекте и охрабривати партнере и инвеститоре да на овом простору улажу више, прије свега у вези енергетике. Наш план је да са кинеском команијом ЕФТ-ом и нашом "Електропривредом" у будућности развијемо одређене облике партнерске сарадње, који ће учинити динаимичнијим инвестиције на овом плану", навео је Додик.

Извршни директор "Донгганг електрик корпорејшна" рекао је да је његова фирма једна од највећих у свијету за производњу енергетске опреме и да послује у 20 земаља.

"Посебно ми је драго што је наша опрема данас стигла у РС. Моје колеге и ја смо у Српској наишли на пријатељство и гостопримство и видјели да је она мјесто за страно улагање", рекао је Зехаи.

Он је истакао да ће његова компанија испунити своје обавезе у року и тако допринијети развоју РС и пријатељским односима Кине са њом.

 

Предсједник ЕТФ-а Вук Хамовић рекао је да је његова компанија дуго преговарала са четири заинтересована снабдјевача опреме, изразивши задовољство што је тај дио пројекта успјешно приведен крају уговором са кинеским предузећем.

"Донгфанг је дао наконкретнију понуду по приципу `кључ у руке`, а рок за изградњу је 45 мјесеци од ступања на снагу уговора. Термоелектрана ће почети са радом 2014. године'', рекао је Хамовић.

Хамовић је истакао да је један од критеријума по којем је додијељена концесија за овај посао био да се максимално ангажују домаћи ресурси, не само радна снага, већ и сви подизвођачи.

Он је додао да ће један дио посла морати да раде експерти који се разумију у ову врсту опреме.

 

Према пројекту, термоелектрана "Станари" један је од највећих и први енергетски објекат те врсте, који ће бити изграђен у БиХ након 30 година.

Инвеститор је "ЕФТ група" која је прије неколико година са Владом Српске потписала 30-годишњи концесиони уговор за коришћење површинског копа Рудника угља "Станари".

"ЕФТ група", чији је најпознатији сувласник српски бизнисмен Вук Хамовић, бави се трговином струјом и инвестирањем у енергетске објекте и водећа је групација у југоисточној Европи.

Осим улагања у ову термоелектрану, "ЕФТ група" је до сада инвестирала око 50 милиона евра у акумулациони тунел Фатничко Поље и у Рудник "Станари" код Добоја, чиме је постала највећи страни инвеститор у енергетском сектору у БиХ.

Компанија "Донгфанг електрик" један је од водећих произвођача енергетске опреме на свијету и једна је од највећих компанија у Кини. Позната је, прије свега, по производњи опреме за велике хидро, термо и нуклеарне електране, вјетрогенератора и реализацији изградње пројеката по систему "кључ у руке" у својству генералног извођача радова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog