Republika Srpska

Еврозона може да се распадне

РИМ - Амерички економиста Нуријел Рубини, познат као један од стручњака који су предвидјели глобални финансијски крах 2008. године, упозорио је данас да постоји ризик од распада еврозоне.


"У овом тренутку не може се одбацити могућност распада, имплозије. Ширење кризе је реална могућност и нису угрожене само четири земље", рекао је Рубини италијанском листу "Република".

Инвеститори страхују да би Грчка дужничка криза могла да се прошири на остале државе које користе евро. У оваквој атмосфери, европска финансијска тржишта доживјела су значајан пад у посљедњих седам дана.

Рубини, професор економије на пословној школи у Њујорку, рекао је да је Португал, послије Грчке, земља која је у највећој опасности, а да затим слиједе Ирска и Шпанија, док је Италија изложена нешто мањем ризику.

Амерички економиста похвалио је здраво стање италијанских банака и спроведене реформе пензионог система, али је упозорио на "веома озбиљне проблеме који потичу од јавног дуга и недостатка конкурентности".

Укупни италијански јавни дуг је међу највећим у свијету, а прошле године достигао је 115,8 одсто друштвеног производа. Европска комисија јуче је објавила да ће ове године италијански дуг порасти на 118,2 одсто.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog