Republika Srpska

Братић: Исплата пшенице за десетак дана

Влада Републике Српске донијела одлуку о исплати пшенице за 1 365 физичких и 15 правних лица у износу од 0,22 до 0,30 КМ по килограму, за шта ће бити издвојено 1,5 милиона КМ.


Исплата би требало да почне за десетак дана, рекао је јуче министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић.

"Сва пшеница која је откупљена по цијени од 0,22 КМ и више биће регресирана са 0,07 КМ", истакао је Братић на конференцији за новинаре у Бањој Луци.

Он је појаснио да је закључно са 31. јануаром ове године, 49 млинова из РС одговорило на допис и пријавило укупно 41.364 тоне пшенице, од чега су 24 млина предала уредну документацију и пријавила 14.485 тона пшенице.

"Већ 1. фебруара упутили смо други допис свим откупљивачима којима је тражена допуна података како би било провјерено да ли су откупљивачи и на који начин платили преузете количине меркантилне пшенице прошлогодишњег рода, на који су уредно одговорила 34 откупљивача, 28 је и даље било са неуредном документацијом, а неки откупљивачи су податке послали по први пут", рекао је Братић.

Према његовим ријечима, након обраде података и поређења са регистром газдинстава дошло се до количине од 41.364 тоне пшенице и након свих провјера на крају је прихваћен скоро половичан износ, односно 20.500 тона.

"Умјесто три милиона КМ, колики су били захтјеви да се исплати за 41.364 тоне пшенице, биће исплаћено у наредних десетак дана нешто мање од 1.500.000 КМ", истакао је Братић.

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, доказе за дио индивидуалних произвођача од којих су откупили пшеницу нису доставили "Житопосавина" Пелагићево, "Млин Павловић" Горње Црњелово, "МПТ-центар" Козарска Дубица и "Житопромет - Дрина" Зворник.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog