Nauka

Eкспо: Изложене двије странице ''Опште теорије релативитета''

Двије странице оригиналног рукописа дјела "Општа теорија релативитета" Алберта Ајнштајна представљене су јуче јавности у израелском павиљону на свјетској изложби Експо 2010 у Шангају, јавила је кинеска агенција Синхуа.


Драгоцјене странице Ајнштајновог дјела, изабране од укупно 46, садрже чувену формулу Е=mc2. Њих је показао израелски министар финансија Јувал Штајниц, на церемонији одржаној у израелском павиљону.

Ајнштајн је дјело којим се редефинише однос простора, времена и гравитације у схватању универзума написао 1916. године, у свом дому у Берлину. Девет година касније, 1925, он је рукопис поклонио новоотвореном Јеврејском универзитету у Јерусалиму.

Алберт Ајнштајн је рођен 1879. године у њемачком граду Улм. Добио је Нобеолову награду за физику 1921. године. Напустио је нацистичку Њемачку 1933. године и отишао у САД, гдје је радио на Универзитету у Принстону. У том граду живио је до смрти 1955. године.

Експо 2010, Свјетска изложба, отворен је 1. маја у Шангају и трајаће до 1. новембра. Организатори су саопштили да очекују између 70 и 100 милиона посјетилаца.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog