Republika Srpska

ЕУ припрема механизам за одбрану од кризе

БРИСЕЛ - Министри финансија чланица Европске уније (ЕУ) данас ће разговарати о идеји Европске комисије за стварање механизма за стабилизацију, чији би задатак био очување финансијске стабилности у Европи, објављено је у Бриселу.


Досад нису објављени детаљи о том механизму, али извори из ЕУ наводе да закони Уније обезбјеђују законску основу за његову примјену, пренио је Ројтерс.

Уговор о ЕУ прописује да ако је једна од 27 земаља чланица тог блока у проблему изазваном околностима изван њене контроле, министри Уније могу, под одређеним условима, одобрити тој држави финансијску помоћ.

Један од извора из Уније је објаснио: „Договорена су два механизма. Први је утемељен на члану 122.2 Уговора по којем Савјет може да помогне држави чланици у озбиљним проблемима. Други ће омогућити Комисији да на тржишту набави новац уз експлицитну гаранцију држава чланица и имплицитну гаранцију Европске централне банке (ЕЦБ)”.

Други извор је навео да ће гаранција ЕЦБ бити имплицитна како се не би угрозила независност те банке или прекршио закон Уније.

Лидери еврозоне су се на састанку одржаном у петак сложили да је потребан механизам који би спријечио ширење грчке кризе на земље са високим дефицитом или дугом и ниским привредним растом и слабијом конкурентношћу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog