Republika Srpska

И Обама се брине због грчке кризе

Амерички предсједник Барак Обама рекао је да је "веома забринут" због грчке финансијске кризе и њеног утицаја на европску и америчку привреду.


"Веома сам забринут због онога што се догађа у Европи, али мислим да су Европљани свјесни да је стање веома озбиљно", рекао је Обама за руску државну телевизију у разговору који је у четвртак вођен у Бијелој кући.

Амерички предсједник оцијенио је да Грчка доноси тешке мјере и да је израдила план који захтијева тешке мјере.

"За САД и за Русију било би добро да можемо стабилизовати стање у Европи", додао је Обама, истакнувши да су грчка криза и њен утјецај на свјетска тржишта "озбиљне пријетње" САД.

Што се тиче привреде, Обама је рекао да влада не мора да улаже напоре у подизању или спуштању вриједности долара широм свијета.

"Тржиште поставља механизам за одређивање вриједности валуте. Ако имамо снажну америчку привреду имаћемо и јак долар", рекао је Обама.

Говорећи о безбједности, Обама је додао да озбиљно разматра идеје руског предсједника о "новој безбједносној архитектури у Европи", додајући, ипак, да је важно радити са постојећим институцијама како би се изградило и обновило пољуљано повјерење.

"Сматрам да све стране у Европи и све чланице НАТО желе снажну сарадњу са Русијом. Суштина те сарадње је поштовање територијалног интегритета признатих граница, увјерење да суверенитет једне земље укључује њену способност да сама бира своје савезнике, одбацивање појма сфера утицаја било да се ради о америчким, европским или руским сферама утицаја", рекао је Обама.

Говорећи о тероризму, Обама је истакао да ниједна земља не може сама побиједити терористе који нападају широм свијета и да очекује "појачану сарадњу САД и Русије" у борби против тероризма.

Он је додао да ће САД и Русија сарађивати по питању побољшања животног стандарда у обје земље посебно у смислу индустрије високе технологије.

Амерички предсједник је рекао да се нада да ће руски предсједник Дмитри Медведев посјетити центре високе технологије у Силиконској долини током своје посјете САД у јуну.

Обама се у више наврата похвално изразио о Медведеву.

"Мислим да је Медведев снажан лидер, добар човјек и веома промишљен. Са њим је лако пословати и мислим да смо успоставили однос повјерења који ће донијети резултате и у будућности", рекао је Обама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog