Republika Srpska

Обама и Меркелова о финансијским тржиштима

ХЕМПТОН - Амерички предсједник Барак Обама и њемачки канцелар Ангела Меркел истакли су данас да је неопходно да чланице ЕУ предузму одлучне мјере у циљу изградње повјерења на тржиштима.


Портпарол Бијеле куће Бил Бартон рекао је да је телефонски разговор два лидера дио "сталног ангажмана америчког предсједника са европским лидерима у вези са економском ситуацијом у Европи".

Бартон је додао да су Обама и Меркелова закључили да је значајно да чланице ЕУ предузму одлучне кораке ка изградњи повјерења на тржиштима.

Агенција Франс прес јавила је да је Обама телефоном позвао њемачког канцелара, што је други пут за посљедња три дана, из Хемптона у Вирџинији, гдје се обраћао студентима Вирџинија Универзитета.

Обама и Меркелова разговарали су и јуче усљед страховања да би грчка дужничка криза могла поново потрести Европу и изазвати нове турбуленције на Вол стриту и у америчкој провреди.

Амерички предсједник је након јучерашњег разговора са Меркеловом истакао да су се сагласили да је потребан снажан одговор међународне заједнице на дужничку кризу у Еропи.

"Сложили смо се да је важан снажан одговор и политика погођених земаља, као и снажан финансијски одговор међународне заједнице. Ја сам јасно рекао да САД подржавају те напоре и наставићемо да сарађујемо са европским властима и Међународним монетарним фондом у овом критичном периоду", рекао је Обама.

Министри финансија 27 чланица ЕУ треба данас у Бриселу да одобре заједнички фонд или "механизам за стабилизацију", који би заштитио Португал, Шпанију и Ирску, да се на њих не прелије криза која је почела у Грчкој.

Из овог заједничког фонда, чије су формирање договорили лидери земаља еврозоне, помагало би се земљама еврозоне, које су због лоших финансија и економије, рањиве на нападе шпекуланата.

У овај фонд биће активно укључена Европска централна банка, Европска комисија, као и 16 земаља чланица еврозоне.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog