Republika Srpska

Вриједност евра увећана усвајањем финансијског пакета

ЛОНДОН/ТОКИО/БРИСЕЛ - Након вијести из Брисела, гдје су министри финансија Европске уније (ЕУ) ноћас усвојили огроман финансијски пакет да би се спријечило ширење грчке дужничке кризе на друге земље еврозоне, вриједност акција и евра на глобалним берзама јутрос је увећана, након осјетног прошлонедељног пада.


 

Тако је вриједност Паневропског индекса - FTSEurfirst 300 - увећана у раној јутарњој трговини око три процента, након прошлонедељног пада за близу девет одсто.

Истовремено је глобални индикатор кретања цијена дионица - MSCI - порастао око 2,3 одсто, а у успону је био и индекс акција на тржиштима брзо растућих економија, преноси агенција Ројтерс.

Евро је јутрос, на девизној берзи у Токију, ојачао око 1,7 одсто, на више од 1,29 долара, након што се у другом дијелу минуле седмице сасвим приближио 14 - мјесечном минимуму од 1,25 долара, преноси агенција Кјодо.

Данашње позитивне вијести са финансијских берзи су услиједиле након што је објелодањено да ће се средства за финансијску подршку угроженим чланицама „евроленда” - Грчкој, а можда и Португалији, Шпанији и Ирској - обезбједити из три извора.

Чланице зоне евра осигураће, како је најављено, 440 милијарди евра, 60 милијарди би требало да издвоји Европска комисија, а Међународни монетарни фонд (ММФ) требало би да одобри најмање половину суме на коју су се обавезале земље „евроленда” (220 милијарди евра).

Неколико чланица ЕУ је, међутим, већ изразило сумњу око величине и структуре дијела пакета који укључује значајне кредитне гаранције земљама које западну у невоље.

У напоре за стабилизацију финансијске ситуације у зони евра укључила се и Европска централна банка (ЕЦБ), а Би-Би-Си извјештава из белгијске престонице да се планирани двочасовни састанак европских министара финансија „претворио у једанаесточасовне преговоре”, да би тек у раним јутарњим сатима данас званичници и политичари објавили вијест о постигнутом договору.

Већ недељама пада повјерење у економије еврозоне оптерећене високим дефицитима и дуговима, истиче се у извјештају британског радија и додаје да би усвојени пакет требало да покаже финансијским тржиштима да ће слабије земље, или оне које трпе нападе берзанских шпекуланата, бити одбрањене.

Представници ЕЦБ су обећали да ће централна банка земаља чланица еврозоне откупити дугове европских влада које имају велике буџетске дефиците.

О томе да је споразум постигнут новинаре је послије састанка у белгијској престоници обавијестила шпанска министарка финансија Елена Салгадо.

Она је саопштила да је Комисија потписала споразум о зајму са Грчком, а прва рата кредита тој земљи биће исплаћена прије 19. маја, како је раније и планирано.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog