Republika Srpska

Пухалац: Неће бити приватизације ''Електропривреде РС''

БАЊА ЛУКА - Власнички удио Републике Српске унутар свих предузећа из система Мјешовитог холдинга "Електропривреда РС" остаје непромијењен и о приватизацији постојећих предузећа нити је било говора нити ће бити у наредном периоду.


Овоје у складу са закључцима Владе и Народне скупштине РС - изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац.

"Енергетика је шанса РС, али и прилика да Српска задржи суверенитет над својим природним ресурсима. Овај сектор је увијек био у фокусу интересовања инвеститора, али и разних `душебрижника` који ово стратешко питање користе у дневнополитичке сврхе", поручио је Пухалац у писаној изјави за медије.

Он је навео да Стартегија развоја енергетике, која ће бити разматрана на сједници Владе РС, представља темељ и обавезу и да је намјера Владе РС да, користећи стручне могућности, има смјернице развоја енергетског сектора које ће пратити норме и утврђене обавезе према Енергетској заједници југоисточне Европе и европским директивама.

"Стратегија, као обавезујући документ, полази од уставне одређености и надлежности ентитета у области енергетике. Сљедећи кораци, након усвјања Стратегије на сједници Владе, биће стручне расправе у које ће бити укључени сви који су заинтересовани за ова питања и на крају расправа и усвајање на сједници Народне скупштине, као највише инстанце", рекао је Пухалац.

Пухалац је нагласио да ће дио хидропотенцијала бити искориштен кроз пројекте који ће бити реализовани са стратешким партнером, с једне стране, и Електропривредом РС, с друге, у складу са законом.

"Стратешко партнерство, за шта постоји законски оквир, шанса је да се обезбиједе додатна финансијска средства и стручна знања јачих и способнијих на партнерским основама, како би се ухватио корак са развијеним земљама. Сва питања из ове области биће разматрана на сједницама Владе и Народне скупштине РС, што је законска обавеза уведена на приједлог, управо, ове Владе", навео је Пухалац.

Он је напоменуо да већ четврт вијека није започета градња неког значајнијег енергетског објекта на овим просторима, што је, како је навео, неминовност уколико се жели сигуран и стабилан енергетски сектор.

"Инвестирањем у оне енергетске пројекте који ће имати добре економске ефекте, стварамо шансу да домаћа предузећа и домаћа радна снага буду ангажовани у процесу изградње, али и да, након изградње у току експлоатације, буде отворен значајан број нових радних мјеста", рекао је Пухалац.

Он је изразио очекивање да ће сви народни посланици својим конструктивним приједлозима допринијети креирању рјешења на добробит и корист свих грађана РС.

Српска демокатска странка саопштила је у суботу, 8. маја, да Влада РС интезивно ради на "пројектима приватизације на мала врата `Електропривреде РС` преко изградње хидроцентрала на ријеци Дрини". Из СДС-а тврде да Влада РС у плану има уступање ријеке Дрине Италијанима и Нијемцима, те формирање заједничких енергетских предузећа преко којих би "Електропривреда РС", како кажу, била приватизована на мала врата.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog