Republika Srpska

Србија ипак не продаје ''Телеком''

БЕОГРАД - Постоји велика могућност да Влада Србије одустане од продаје „Телекома", јер се за ову компанију сада не може добити добра цијена, незванично сазнају београдски медији.


Како наводи ’’Прес’’, показатељ да ствари око продаје најуспјешнијег државног предузећа не иду како је планирано представља и чињеница да се на тендеру за савјетника јавила само америчка кућа ’’Ситигруп глобал маркетс’’.

Београдски лист пише да се у медијима се већ помиње износ од максимално 800 милиона евра које држава може да узме за 40 одсто акција ’’Телекома", што је по менаџменту компаније далеко испод реалне цијене.

Генерални директор консултантске куће ’’Цитадел’’ Милутин Николић каже да његова фирма није жељела да улази у посао око продаје ''Телекома" и сматра да ове године она неће бити реализована.

''Моје лично убјеђење је да се трансакција у вези са ''Телекомом'' неће ни десити! Чак и у случају да држава не одустане од продаје и да ангажује неког озбиљног савјетника. Главни проблем је што је неизвјесно у којој мјери су озбиљни играчи уопште заинтересовани за ’’Телеком’’. Да бисте постигли праву цијену морате да имате минимум два заинтересована купца. А за то је пријеко потребно направити повољну климу како би се они привукли. А држава то не ради. Ви овде имате једног потенцијалног купца о којем сви причају, ''Дојче телеком'', а нико није сигуран да ли та компанија хоће да учествује у овој куповини. И врло битно питање је по којој цијени они желе да купе тих 40 одсто ''Телекома",  каже Николић за ''Прес''.

Он објашњава да његова фирма није доставила понуду за савјетника у продаји ''Телекома'', јер је државна агенција прописала нереалне услове.

''Јако лоше и неуко је Министарство финансија урадило цијели посао око избора приватизационог савјетника. На томе су радили људи без икаквог искуства, а прописане услове је, мало је рећи, немогуће остварити'', тврди Николић.

Према његовој оцјени, с једне стране трошкови за савјетника су огромни, а с друге, понуђена је врло ниска цијена за обављен посао.

''Траже од савјетника банкарску гаранцију у висини од 500.000 евра. Такође, захтјева се да буду ангажовани међународни адвокати, јер изгледа су незадовољни српским. И за све то као надокнада за савјетника фугурира цифра од максимум 0,2 одсто од вриједности 40 одсто акција ''Телекома" '',  изјавио је савјетник ''Цитадел'' за београдски лист.

По његовим ријечима, држава се понијела као неко ’’ко жели да купи ’’ролс-ројс’’ за 500 евра или да прода ’’југа’’ за 50.000 евра".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog