Nauka

Египат: Пронађена црква из петог вијека

Екипа египатских археолога у граду Луксору пронашла је остатке цркве из петог вијека и ''нилометар'' (удубину за мјерење водостаја Нила) из другог вијека прије нове ере.


Према саопштењу египатске Комисије за старине, остаци цркве и ''нилометар'' су пронађени током рутинских ископавања на локалитету познатијем као Алеја сфинги, која повезује храмове у Луксору и Царнацу.

За градњу цркве су кориштени камени блокови из времена фараона грчко-римскога раздобља који су дјелимично украшени и опремљени натписима, објаснили су из каирске управе за остатке средњег вијека. Уз цркву пронађен је и ''нилометар'', подземна просторија дубока седам метара коју чине камени блок и стубе у облику пужа које је обавијају. Нилометар је поплочен керамиком из времена Новог царства (око 1530. до 1075. п.н.е.).

Црква и ''нилометар'' су пронађени током обнове Алеје сфинги која је дуга 2.700 метара и широка 70 метара. Дуж алеје су послагане Сфинге са тијелом лава и главом човјека или овна које симболизују бога Ра. Алеја је изграђена за владања фараона Аменотепа III. (1379-1340 пр.н.е.). На дијеловима гдје сфинге недостају биће остављен празан простор јер се Египћани не слажу са идејом да ондје буду постављене реплике.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog