Republika Srpska

Стратегија РС: За енергетику 11,5 милијарди

БАЊА ЛУКА – Влада Републике Српске усвојила је Нацрт стратегије развоја енергетике РС до 2030. године којом је вриједност инвестиција у енергетски сектор Српске процијењена на око 11,5 милијадри КМ у данашњим цијенама.


Предсједник Владе РС Милорад Додик рекао је на конференцији за новинаре да стратегија веома подржава чињеницу да "Електропривреду РС" не треба прихватизовати, односно бар не њене примарне капацитете и дистрибуцију.

Он је најавио да ће до краја године бити формирано посебно министарство енергетике, због захтјевности реализације ове стратегије, да би логистички и на друге начине, покрило овај сектор.

Наводећи да је ово прва стратегија у области енергетике, Додик је истакао да Влада РС енергетику сматра једним од најважнијих развојних потенцијала,

"Стратегија је, осим презентације постојећег стања, дала одређене циљеве, механизме за њихову реализацију, утврдила оддређена програмска, политичка и друга опредјељеља ове области, а једно од најважнијих је да до 2030. године стратегија снажно подржава чињеницу да „Електропривреду РС“ не треба прихватизовати, бар примарне капацитете и дистрибуцију", рекао је Додик.

Додик је истакао да је битно да се веома опрезно укључи могућност изградње нових објеката, прије свега, одређеног приватног и јавног капитала са ових простора.

"Једна од најважнијих ствари која се помиње, јесте и енергетска стабилност, будућност и безбједност, које су од стратешког интереса за свако друштво, а енергетска ефикасност је нешто што морамо да развијемо кроз институције, као и менталитет људи који морамо да изградимо едукацијом и другим начинима“, напоменуо је Додик.

Министар индустрије, енергетике и рударства Слободан Пухалац напоменуо је да је енергетика највећа развојна привредна шанса РС, али и доказ њеног суверенитета.

"Добили смо документ који у свему потврђује и политичку и другу позицију РС, али поштује све важеће и битне норме за развој енергетике, и поштивање европских и свјетских узуса у вези са овом проблематиком", рекао је Пухалац и додао да је добијен документ који омогућава задржавање дијела енертетске самосталности и да се неискориштени ресури уступају по валидним процедурама.

Директор Енергетског института "Хрвоје Пожар" из Загреба Горан Гранић, који је носилац пројекта, рекао је да је у РС могуће повећати друштвени бруто производ за четири пута, а да потрошња енергије порасте за само два пута.

"То је, можда, најснажнија порука цијеле ове стратегија која је окренута према добром господарењу енергијом, коришћењу ресурса, подизањем институционалне организованости, знања, одређивањем правих приоритета и искориштавањем шансе да енергетика има потенцијал да буде и генератор развоја и остлаих привредних грана“, навео је Гранић, додавши да је то велики изазов и да није тако једноставно постићи, ал ида је шанса за будућност.

Према његовим ријечима, кључна подлога стратегије јесте њено интегрисање у законодавство које треба да се хармонизује са оним у Европској унији и да је важно да се према страним инвеститорима иде партнерски.

Гранић је појаснио да стратегија предвиђа побољшање топлотне изолације на 137 000 постојећих стамбених објеката или 12,25 милиона метара квадратних, као и пооштрене стандарде топлотне изолације за нове објекте.

Гранић је казао да је више разлога због нерационалног трошења енергије, међу којим и наслијеђе, али да је пресудна ствар уопште, некомпетенције у енергетском сектору.

У стратегији се наводи план прикључења 20 одсто домаћинстава на систем природног гаса, изградња хидроелетрана на Дрини и завршавање пројекта "Горњи хоризонти", ревитализација термоелектрана и изградња гасних когенерација у Бањалуци.

Предвиђено је и задржавање властиштва на "Електропривредом РС" и контролисано увођење приватног капитала, законско уређење сектора топлификације и биогорива, стабилизација емисије угљен-диоксида на нивоу од 10,5 милиона тона годишње, изградња институција РС у енергетском сектору, развој енергетске статистике као и други стратешки циљеви.

Нацрт стратегије биће предмет јавне расправе у наредних 30 дана, након чега ће поново бити предмет расправе Владе РС и упућена у Народну скупштину на усвајање.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog