Svijet

Бакијев заузима зграде на југу Киргизије

БИШКЕК - Најмање једно лице је убијено, а 40 рањено у сукобу присталица привремене владе Киргизије које су се данас сукобиле са демонстрантима лојалним свргнутом предсједнику Курманбеку Бакијеву у јужним градовима Ош и Џалалабад, саопштило је данас Министарство здравља.


Паљба из ватреног оружја чула се на главном тргу у Џалалабаду, гдје је најмање један човјек погинуо, а 40 је рањено од којих неколицина из ватреног оружја, преносе локални медији.

У Ошу, највећем граду на југу земље, догодио се директан сукоб неколико стотина људи са обје стране. У окршају су кориштене каменице и палице, наводи се у извјештајима.

Присталице свргнутог предсједника јуче су мирно заузеле зграде регионалне управе у градовима Ош, Џалалабад и Баткен, а преузеле су и контролу над локалним аеродромима.

Медији наводе да су привремене власти Киргизије поново преузеле контролу над центром регионалне администрације у Ошу.

Бакијев је свргнут прошлог мјесеца у протестима током којих је погинуло најмање 86 људи. Руковођење је преузела привремена управа која улаже напоре да наметне своју власт у читавој земљи.

Свргнути предсједник у међувремену је нашао уточиште у Бјелорусији, а привремена влада Киргизије упутила је захтјев за његово изручење, да би му се судило због масовног убиства.

Најновији догађаји доводе у питање стабилност ове централноазијске земље послије одласка Бакијева, чије су присталице најбројније на југу државе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog