Republika Srpska

Јелашић прогнозира новог гувернера за јун

БЕОГРАД – Гувернер Народне банке Србије у оставци Радован Јелашић изјавио је данас да очекује да нови гувернер буде изабран почетком јуна.


Јелашић је на конференцији за новинаре рекао да је планирано да НБС до 28. маја Скупштини Србије достави предлог измјена и допуна Закона о НБС, како би тај закон био изгласан почетком јуна и у складу са њим изабран нови гувернер.

Гувернера ће, како је предложено, предлагати предсједник Србије, умјесто Одбора за финансије Скупштине Србије, како је сада прописано.

Јелашић је дао оставку крајем марта и навео да то чини из личних разлога.

Разлози за измјене и допуне Закона о НБС су, како је објаснио Јелашић, усклађивање са Уставом Србије, јачање независности НБС, као и прецизирање неких одредби међу којима су оне које се односе на капитал централне банке, покривање њених губитака, односно распоређивање добити.

Народна банка Србије је, као предлагач измјена тог закона, предвидјела да Извршни одбор, поред преузимања досадашње надлежности Монетарног одбора да утврђује и споводи монетарну и девизну политику, има и обавезу да доноси прописе из области контролне и надзорне функције НБС и одлучује о давању и одузимању дозвола за рад финансијским иснтитуцијма.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog