Politika

Србија опет нуди повлачење тужбе, Хрватска ћути

БЕОГРАД/ЗАГРЕБ - Предсједник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је данас у Загребу да је званични Београд спреман да повуче контратужбу за геноцид против Хрватске, ако власти у Загребу истовремено повуку своју тужбу пред Међународним судом правде.


"Генерално смо утврдили принцип да се у периоду пред нама приоритет да дијалогу и налажењу решења и став српске стране је да смо ми спремни да повучемо тужбу, ако се постигне договор да истовремено повучемо тужбу без додатних условљавања", рекао је Цветковић послије разговора са хрватским премијером Јадранком Косор.

Косорова није, међутим, директно одговорила на питање да ли је хрватска страна спремна да одустане од тужбе за геноцид против Србије, наводећи да у Хрватској такву одлуку може донијети једино влада, а она није до сада о томе расправљала.

"Важно је да градимо боље односе, да сарађујемо на подручју привредне сарадње и да отварамо странице будућности, а не да се враћамо у прошлост. Са друге стране, важно је одредити се према злочинима политике Слободана Милошевића и злу које је та агресорска политика нанијела свима на овом простору", рекла је Косорова.

На заједничкој конференцији за новинаре, Косорова је истакла да је важно да Хрватска и Србија сарађују и тако отварају нове могућности.

"Гледам само на будућност", рекла је Косорова и додала да Хрватска подржава евроинтеграције Србије, што је и показала уручивши Цветковићу компакт диск са преводима на хрватски правних тековина ЕУ.

Предсједници влада држава западног Балкана констатовали су да се у свим земљама региона економска криза "формално и статистички" завршила.

Цветковић је новинарима у Загребу, послије састанка коме је присуствовао и предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић, изјавио да је заједнички оцијењено да ће опоравак од посљедица кризе ићи спорије него што се очекивало.

"Процена је да би криза могла имати одређене реперкусије на питање брзине европских интеграција и због тога је договорено да све земље и уз подршку Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) наставе да се боре да се брзина европских интеграција убрза и да се читав западни Балкан укључи у ЕУ", додао је Цветковић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog