Republika Srpska

Западни Балкан у фокусу ЕБРД

ЗАГРЕБ - Предсједник ЕБРД (Европске банке за обнову и развој) Томас Мироу изјавио је, у обраћању премијерима земаља региона, да европска интеграција остаје централна визија за Југоисточну Европе.


"То остаје кључно за вас, за регион, и за Европу, иако недавни догађаји на финансијском тржишту могу замаглити ту визију, надајмо се само привремено", изјавио је Мироу.

Подсјећајући да се регион суочио са најгором економском кризом од почетка транзиције, он је истакао да главни покретачи економског раста у преткризном периоду могу остати ограничени у наредним годинама.

Због тога је неопходно пронаћи и развити нове изворе привредног раста, навео је предсједник ЕБРД, истичући пет кључних области дјеловања које захтјевају политички фокус земаља региона ради постизања одрживог раста у наредним годинама.

Поред процеса европске интеграције, Мироу је нагласио неопходност развоја локалних финансијских тржишта, као и подршку малим и средњим предузећима, кроз обезбјеђивање извора финансирања, одговарајуће законодавство и изградњу инфраструктуре.

Он је напоменуо и да све економије региона могу повећати своју конкурентност кроз борбу за већу енергетску ефикасност, која остаје кључни проблем у земљама у којима је ЕБРД активан.

Истичући да су све успјешне економије засноване на добрим трговачким везама, Мироу је указао да је унапређивање регионалне трговине велика шанса за развој земаља Југоисточне Европе.

"Сада морамо заједнички да радимо у Југоисточној Европи да бисмо постигли напредак. То подразумева и јачање комерцијалних веза и улагање у инфраструктуру која може подмазати точкове трговине", нагласио је Мироу.

Он је указао да су последња дешавања у евро зони веома важна и за земље Југоисточне Европе, наводећи да грчка криза има потенцијал да уназади напоре за опоравак, посебно ако грчке банке и њихове подружнице у региону буду дубље погођене неизвесностима на тржишту.

"Одлучне мјере које су усвојили ЕУ и Међународни монетарни фонд су због тога добродошли кораци ка умиривању тржишта", истакао је председник ЕБРД.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog