Svijet

Обама критиковао нафташе због мрље

ВАШИНГТОН – Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да дијели незадовољство са жртвама нафтне мрље у Мексичком заливу и осудио нафтне компаније које критикују Сенат.


„За данас смо најавили разматрање процедура за заштиту животне средине, као и за експлоатацију нафте и гаса”, рекао је Обама после састанка са стручњацима о нафтној мрљи.

Обама је критиковао нафтне компаније, чији су представници били на састанку Конгреса.

Према његовим риjечима, ти представници су „све чинили како би одговорност за нафтну мрљу пребацили на неког другог”. Други детаљи са тог састанка нису саопштени.

Компанија Бритиш Петролеум, власник је нафтне платформе која је експлодирала и потонула у Мексичком заливу. Због те несреће нафта куља из подморске бушотине.

Претпоставља се да се у море излило око 13,3 милиона литара нафте од 20. априла, када је нафтна бушотина у Мексичком заливу експлодирала.

БП је од Министарства одбране САД затражио да јој пошаље специјалну опрему за подводно снимање и укључи специјалне подводне роботе за операцију затварања пукотине на нафтоводу који води до обале САД, а налази се око 1.500 метара испод површине мора.

БП је навела да ју је изливање нафте у Мексичком заливу до сада коштало 350 милиона долара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog