Društvo

Патријарх Иринеј: Идеја о подјели КиМ неприхватљива

Идеја о подјели Косова и Метохије је неприхватљива и неостварива, изјавио је патријарх српски Иринеј и додао да је ситуација у покрајини врло тешка.


"Србија без Косова није Србија. За мене је то биће без главе. Наша земља не може да буде обезглављена и лишена Косова. Надам се да ће се наћи довољно разума и мудрости код нас и света, који многима кроји капу", рекао је Иринеј новинарима у Пролом бањи.

Иринеј је додао да као патријарх не може да замисли да Пећка патријаршија не буде у Србији, већ у некој другој држави и оцијенио да је тако нешто неприхватљиво.

Говорећи о дијалогу са представницима католичке цркве и њеним поглаваром папом, патријарх Иринеј је рекао да је тај разговор нужан и користан и да Српска православна црква не бјежи од тога, јер разговор може да помогне да се превазиђу поделе које постоје у хришћанској цркви.

"Ја се не плашим и не бих бјежао од тих сусрета. Сматрам их неопходним и потребним јер римски папа има велику моћ у свијету и зашто са таквом личношћу не разговарати о нашим и другим проблемима", рекао је патријарх Иринеј.

Према његовој оцјени, потребно је прво да се саопшти мишљење о одвајању римокатоличке и православне цркве након чега "вријеме раздвајања треба да крене ка зближавању", јер су те двије цркве "једна другој најближе".

Патријарх је учествовао на дводневном научном скупу "Стефан Немања" у Пролом бањи, на којем су црквени великодостојници и професори из Србије и Грчке расправљали о српском владару Стефану Немањи.

Патријарх Иринеј је предложио да Куршумлија понесе своје старо име из доба Немањића и да се убудуће зове Беле цркве, као у вријеме када је тај град био прва престоница Стефана Немање.

Иринеј је оцијенио да је Стефан Немања из тог града почео државничку, световну и политичку мисију династије Немањића и да је из Куршумлије почело стварање српске државе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog