Društvo

Шкрбић: Градићемо 25 центара за душевно здравље

БАЊА ЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић рекао је да недавно сачињена Стратегија унапређења стања менталног здравља у РС подразумијева изградњу 25 центара за ментално здравље на примарном нивоу при домовима здравља широм Спрске, уз постојећих 17.


"Осим тога, овом стратегијом смо жељели да дефинишемо и пројектујемо начине како би требало да изгледају институције секундарног и терцијарног нивоа при болницама, као што су болничка одјељења за психијатрију или психијатријске клинике и посебне установе које имају задатак збрињавања најтежих болесника, укључујући и оне пацијенте који имају за собом кривична дјела учињена у стању неурачунљивости", објаснио је Шкрбић.

Он је додао да за сада у РС постоји једна таква институција, али се протеклих година интензивно радило на санацији и припреми једног веома значајног објекта, Форензичке психијатрије на Сокоцу, која се налази у систему здравствених институција РС, али ће служити потребама цијеле БиХ.

Према његовим ријечима, то је заједнички пројекат који РС и Федерација БиХ реализује у сарадњи са Швајцарском и по његовом завршетку биће створени изузено добри услови за збрињавање најтежих психијатријских пацијената који уз болест, имају и терет почињених најтежих кривичних дјела.

Он је подсјетио да у РС постоје и двије институције које збрињавају пацијенате са хроничним психијатријским поремећајима и то су болница на Сокоцу, која збрињава, не само форензичке, него и клиничке случајеве, и Центар "Јакеш" код Модриче који је, са недавно дограђеним капацитетима, још увијек "тијесан", јер постоје далеко веће потребе за збрињавање хроничних пацијената.

Шкрбић је додао да у Бањој Луци и Вишеграду постоје и установе такозваног "заштићеног типа" за пацијенте који имају одређени степен деменције.

"У овом тренутку имамо капацитете, али жеља нам је, не да градимо установе које ће такве особе стављати у изолацију, већ да радимо на ресоцијализацији пацијената и свих обољелих од оваквих и сличних стања и то првенствено кроз пројекте `заштићеног становања` у свим локалним заједницама, јер таквим пацијентима треба обезбиједити бригу и контролу здравствених радника, што би било растерећење и за породицу и за локалну заједницу, а пацијенти би имали далеко хуманији третман и начин живота", истакао је Шкрбић.

Он је новинарима у Бањој Луци рекао да треба инсистирати на менталном здрављу и превентиви, што треба да буде у надлежности центара за ментално здравље на примарном нивоу, а тек када се проблеми догоде тада треба стручна помоћ здравствених радника и установе да се болест лијечи.

Министар здравља и социјалне заштите РС присуствовао је данас свечаном отварању хуманитарне акције УДАС и Иницијатива преживјелих од мина.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog