Republika Srpska

ЕБРД савјетује: Окрените се домаћем задуживању

ЗАГРЕБ - Учесници годишње Скупштине Европске банке за обнову и развој и пословног форума у Загребу поручили су да се земље средње и источне Европе морају окренути домаћем, а не страном задуживању и развијати локално тржиште капитала, јавља дописник Срне из Загреба.


"То су темељи здравог финансијског система и најбржи пут опоравка", оцјенили су финансијски експрети из 60-ак земаља који током дводневне конференције у Загребу расправљали о начинима изласка из најтеже рецесије у посљедњих неколико вијекова.

Према њиховим оцјенама, морају бити смањене несигурне процјене у страној валути и зависност о страном капиталу, што се, како је оцјењено, показало највећом рањивости земаља регије током глобалне економске кризе.

Свјетска економска криза од краја 2008. и 2009. години и даље ће имати негативне утицаје у облику високе стопе ненаплативих кредита и високе незапослености, што ограничава раст кредита и опоравак домаће потражње, сматрају финансијски експерти.

Најновије ЕБРД-ове прогнозе предвиђају стопу раста за регион у 2010. од 3,7 одсто, док се идућу године очекује раст од четири одсто.

На савјету гувернера затражено је одобрење за повећање основног капитала банке за 50 одсто, на 30 милијарди евра у следећих пет година. Повећање је, сматрају гувернери, нужно како би се и даље могло интензивно улагати у регију те обезбједити што бржи опоравак привреде.

"Криза је разголитила двоструку рањивост регије, насталу због претјераног ослањања на страни капитал и претјераног коришћења зајмова у страним валутама. Са опоравком у регији, важно је хитно рјешавање тих рањивости, са новим погледом и приступом који спаја знање и стручност кључних фактора: влада, међународних финансијских институција, банака и других заинтересованих", изјавио је главни економиста ЕБРД-а Ерик Берглоф.

Он је додао да ће ЕБРД свој допринос таквом приступу давати кроз операције финансирања у локалној валути, техничкој сарадњи, улагању у дионици ради јачања локалне базе инвеститора, а посебно кроз подршку пензионих фондова и осигуравајућег сектора.

Берглоф је рекао да ће ЕБРД у тој инцијативи дјеловати заједно са ММФ-ом и Европском комисијом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog