Republika Srpska

Њемачка смањује потрошњу и јавни дефицит

БЕРЛИН - Њемачки канцелар Ангела Меркел упозорила је данас да су пред Њемачком "тешке одлуке" у смислу смањења потрошње и сузбијања јавног дефицита.


"Наравно да ће бити тешких одлука око тога како уштедјети новац", рекла је Меркелова листу "Зидојче цајтунг", инсистирајући да смањење дефицита и амбициозне политике нису компатибилне.

Меркелова је апеловала на партнере Њемачке у еврозони да "врате ред у својим јавним финансијама" и учине напоре да побољшају конкурентност са циљем стабилизације евра.

Говорећи о вриједности евра, Меркелова је рекла да "ако евро пропадне још много других ствари ће пропасти,"упозоравајући да ће колапс монетарне уније "продрмати цијели европски пројекат" из темеља.

Чланице еврозоне прошлог викенда "сакупиле" су 750 милијарди евра као помоћ Грчкој у њеној дужничкој кризи, како се не би ширила на друге задужене земље као што су Португал и Шпанија.

Под притиском забринутости око растуће дужничке кризе земаља еврозоне, вриједност евра пала је јуче на 1,2447 долара, што је најмање у посљедњих 18 мјесеци, од када су "Браћа Леман" банкротирала, увлачећи свијет у финансијску кризу.

Посљедњи пут овакав курс између евра и америчке валуте забиљежен је крајем новембра 2008. године.

Вриједност акција европских банака опала је јуче за више од три процента усљед изложености ризику од кризе у Грчкој и ширења кривичне истраге америчких власти о раду шест великих банака.

Највећи пад доживјеле су шпанске банке, усљд страха од ширења проблема из Грчке, упркос усвајању пакета финансијске помоћи овој земљи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog