Republika Srpska

Јужни ток ће прорадити 2015.

Гасовод „Јужни ток” прорадиће 2015. године, изјавио је портпарол руског гасног гиганта „Гаспром” Сергеј Купријанов.


На јучерашњој конференцији за медије у Софији, он је објаснио да ће студија изводљивости бити готова до краја ове или почетком следеће године, а да ће пројекат коштати много мање од 20 милијарди долара, колико се наводи у појединим медијима.

Купријанов је признао да преговори са Бугарском о њеном учешћу у пројекту иду споро, али изразио наду да ће они бити ускоро успјешно окончани, уз помоћ бугарске владе, и да ће заједничка руско-бугарска компанија почети рад на бугарском сегменту цјевовода.

„Захвални смо бугарским лидерима што су јавно саопштили од колике је стратешке важности 'Јужни ток' за Бугарску”, рекао је на истој конференцији координатор пројекта Павел Одрин.

„Јужни ток” је заједнички пројекат „Гаспрома” и италијанске енергетске компаније ЕНИ и намијењен је испоруци руског, а можда и гаса из прикасписјких земаља, у западну Европу. По доласку у Бугарску, трасом испод Црног Мора, гасовод се грана у два крака - преко Грчке за Италију, и прко Србије, Хрватске, Словеније и Мађарске за Аустрију.

Процјењује се да ће изградња коштати око 10 милијарди евра. Капацитет гасовода је до 31 милијарда кубних метара гаса годишње.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog