Društvo

Васиљковић за сад остаје у Аустралији

ЗАГРЕБ - Министру правосуђа Хрватске Ивану Шимоновићу уручено писмо аустралијских власти, којим се обавјештава да још није донијета одлука о екстрадицији Драгана Васиљковића Хрватској.


Аустралијска амбасадорка Беверли Мерцер уручила је у Загребу хрватском министру правосуђа Ивану Шимоновићу писмо власти своје државе које обавјештавају да још није донијета одлука да се Хрватској изручи Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, који има право на жалбу.

Портпаролка хрватског министарства Весна Довранић саопштила је да је амбасадорка Мерцер званично обавијестила министра Шимоновића, приликом предаје писма министра унутрашњих послова Аустралије Брендана Оконора, да је Васиљковић ухапшен, као и који ће бити даљи поступци везани за тај случај, јавила је хрватска државна новинска агенција Хина.

Мерцерова је изразила наду да ће министар Оконор у најскорије вријеме донети одлуку у случају Васиљковић и навела да је то приоритет аустралијских власти.

Власти у Загребу терете Васиљковића за ратне злочине над хрватским заробљеницима и цивилима 1991. и 1993. године.

Васиљковић је оптужен као наредбодавац и по командној одговорности за злочине над хрватским заробљеницима у затвору у Книну у љето 1991, у селу Брушка код Бенковца у фебруару 1993. и приликом напада на хрватска села око Глине на Банији крајем љета 1991. године.

Министар Шимоновић се захвалио Мерцеровој на успјешној сарадњи и изразио наду да ће "ефикасно бити ријешен проблем Васиљковић" и да ће цијели случај бити завршен како Хрватска очекује.

Васиљковића је аустралијска полиција ухапсила прије два дана на непознатој локацији, јавио је дневник Острелијен, из Сиднеја.

Према наводима најтиражнијег дневника у земљи, федерална полиција Аустралије је у потрази са Васиљковићем сарађивала са холандском полицијом, од које је добила податке који су довели до његовог хапшења послије 43 дана потјере.

Васиљковић је нестао 30. марта послије одлуке аустралијског Врховног суда о његовом изручењу Хрватској.

Сада се Васиљковић налази у притвору, гдје ће сачекати одлуку аустралијске владе да ли ће бити изручен Хрватској, јављају аустралијски медији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog