Svijet

Хрвати на Блајбургу са усташким знаковљем

БЛАЈБУРГ - На Блајбуршком пољу данас је обиљежена 65. годишњица погибије хрватских цивила, домобрана и припадника усташких јединица тадашње Независне државе Хрватске, убијених на крају Другог свјетског рата.


Комеморација је одржана под покровитељством Хрватског сабора, и на њој су су ношена усташка обиљежја, иако је аустријска полиција прије неколико дана саопштила да је забрањено ношење било које врсте одора или знакова која се могу довести у везу са обиљежјима "војске Силе осовине".

Потпредсједник Хрватскога сабора Иван Јарњак рекао је да Блајбург није мјесто политизације већ мјесто на којем се одаје почаст свим невиним жртвама које су страдале у, како је рекао, безумном лудилу фашистичког и комунистичког, идеолошког и расистичког насиља.

Он је рекао да народ који не познаје своју прошлост, нема ни сигурну будућност.

"Само на томе можемо осигурати да више никада Хрват не дигне руку на Хрвата и на слободу суверене Републике Хрватске, која је дијело цијелог хрватског народа. Због тога треба престати распиривати стару и стварати нову мржњу те манипулисати с невиним жртвама с једне и с друге стране", рекао је Јарњак.

Почаст погинулима у име Почасног блајбуршког вода одао је Вице Вукојевић, у име Исламске заједнице у Хрватској хаџи Идриз ефендија Бешић, те Велимир Јукић у имЕ, како преносе хрватски медији, Парламентарне скупштине БиХ.

Свечану мису предводио је сисачки бискуп Владо Кошић који је нагласио да је црква увијек била на страни угрожених, те да сви мртви имају право на гроб и истину о своме страдању.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog