Svijet

Бар 24 жртве сукоба на Тајланду

БАНГКОК – У Бангкоку је данас у сукобу полиције и демонстраната погинуло осам особа, а више од 50 је повређено. Од четвртка увече, погинуле су 24 особе а готово 190 је повређено, саопштиле су ватрогасне службе.


Тајландски премијер Абхисит Веџаџива изјавио је раније данас да „нема говора о повлачењу” владе због демонстранција у Бангкоку.

„Нећемо да се повлачимо и дозволимо онима који крше закон и наоружавају милитантне представнике да воде владу”, рекао је Веџаџива.

Премијер је додао да ће војска наставити операцију започету у четвртак. Тајландска војска запријетила је раније данас да ће силом истјерати демонстранте улогорене у центру Бангкока гдје се и данас, трећи узастопни дан, воде окршаји демонстраната и војске у којима је најмање шест особа данас погинуло.

Изражавајући жалост због смрти на протестима, Веџаџива је рекао да је акција војске „најбољи начин” да се не повећа број жртава и да се окончају протести.

Опозиција „црвене кошуље” већ шест недеља држи окупиран тржни центар Бангкока који је опасала барикадама, аутомобилским гумама преливеним бензином, оградом од бамбуса и бодљикавом жицом.

Нови сукоби су почели када је војска најавила да ће одсјећи довод струје, хране и воде у заузети централни кварт да би натјерала опозиционаре да га напусте.

„Црвене кошуље” сматрају да је премијер Абхист Веџаџива нелегитимно изабран и траже његову оставку и превремене изборе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog