Svijet

Само Хуго зна колико вриједи боливар

КАРАКАС - Венецуелански парламент је изгласао приједлог закона о већој контроли државе над трговином страним валутама, а предсједник Уго Чавес је запријетио да ће затворити финансијске брокерске куће, које оптужује за подривање националне валуте - боливара.


У складу са новим законом, централна банка Венецуеле ће имати контролу над "паралелним" девизним тржиштем на којем је боливар од почетка године изгубио на вриједности чак 25 одсто у односу на долар. Влада тврди да ће тај потез окончати спекулације, а критичари да би могао да изазове економски хаос.

Закон, који је изгласан у другом читању, ступиће на снагу кад буде објављен у венецуеланском службеном гласнику, али може да буде повучен прије него што се то догоди.

Чавес је јуче упозорио брокерске куће које послују на тржишту Венецуеле да ускладе рад са новим прописима. Он је прошле седмице обећао оштре мјере након што је венецуеланска валута ослабила на осам боливара за долар, што је погоршало већ ионако лоше стање привреде оптерећене дубоком рецесијом и растом стопе инфлације.

Један виши званичник из Чавесове владе је изјавио Ројтерсу да се не планира забрана трговања девизама у садашњем облику, путем трговања обвезницама, већ да ће влада можда покушати да одреди доњу и горњу границу за кретање вриједности боливара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog