Politika

Радмановић жели бољи однос БиХ и Србије

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић изјавио је да без Србије, због њеног геостратешког положаја и утицаја, није могуће стабилизовати регион западног Балкана и да БиХ зато мора да има што боље односе са Београдом.


Радмановић је рекао за сутрашње издање "Вечерњих новости" да је тешко објаснити зашто бошњачки естаблишмент одбија ту сарадњу, јер сарајевски политичари морају да схвате да БиХ не може ићи напријед без добрих односа са сусједним земљама, посебно са Србијом.

Према његовом мишљењу, Србија је кључни фактор политичке стабилности западног Балкана, јер се званични Београд држи принципа да земље региона не могу да буду чланице ЕУ без добросусједских односа.

"Предсједник Србије Борис Тадић посљедњим иступањима и потезима показује да је први лидер региона када је ријеч о унапређењу сарадње између држава", оцијенио је Радмановић, истакавши да су односи Србије и Српске и даље на изузетно високом нивоу.

Нагласивши да нема захлађења односа између РС и Србије након потписивања истанбулске декларације, Радмановић је објаснио да примедбе из Српске на ту декларацију нису упућене Србији и Тадићу, већ предсједавајућем Предсјендништва БиХ Харису Силајџићу, који је "самовољно и неовлашћено потписао тај документ, без сагласности Предсједништва БиХ".

"Његови потези штете угледу БиХ и стварају осећај да је немогуће изградити модерну демократску државу. Тадић, с друге стране, жели добре односе Београда са Федерацијом БиХ, и ми нисмо против тога", истакао је Радмановић и додао да истанбулска декларација није нимало угрозила сарадњу, нити било који други документ може да поремети односе РС и Србије.

Он каже да није оптимиста да ће закон о попису становништва 2011. године ускоро бити усвојен због, како је нагласио, тврдог става бошњачких политичара.

"Тиме се наноси огромна штета БиХ, јер земља већ 20 година није обавила попис. Одбијањем пописа сарајевски политичари желе да одрже своју причу о рату у БиХ", истакао је Радмановић.

Он је изразио очекивање да ће на Самиту "ЕУ - западни Балкан", који би требало да буде одржан 2. јуна у Сарајеву, бити потврђено да је БиХ испунила све услове потребне за укидање шенгенских виза и да ће бити дат снажан подстрек земљама западног Балкана за убрзање европског пута.

"Ми смо испунили 174 услова ЕУ потребна за укидање виза и Европска комисија то треба да каже", рекао је Радмановић.

Говорећи о Декларацији о Сребреници, коју је усвојио парламент Србије, српски члан Предсједништва БиХ је рекао Србија има право да усвоји оно што мисли да је за њу корисно, али да је став Српске је да би боље било да је Србија једном декларацијом осудила све злочине у региону, а то треба да учине и остали.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog