Svijet

Тајландска влада не подноси оставку

БАНГКОК - Тајландски премијер Абхисит Веџаџива изјавио је да "нема говора о повлачењу" владе због демонстранција у Бангкоку, у којима су у последњих 48 сати погинуле 24 особе.


"Нећемо да се повлачимо и дозволимо онима који крше закон и наоружавају милитантне представнике да воде владу", рекао је Веџаџива.

Премијер је додао да ће војска наставити операцију започету у четвртак.

Нешто раније, тајландска војска запријетила је да ће силом истјерати демонстранте улогорене у центру Бангкока гдје се трећи узастопни дан, воде окршаји, у којима је данас погинуло најмање осам особа.

Изражавајући жалост због смрти 24 особе, Веџаџива је рекао да је акција војске "најбољи начин" да се не повећа број жртава и да се окончају протести.

Опозициционе "црвене кошуље" већ шест недеља држе окупиран тржни центар Бангкока који је опасала барикадама, аутомобилским гумама преливеним бензином, оградом од бамбуса и бодљикавом жицом.

Насиље је ескалирало послије рањавања одбЈеглог генерала Хатија Савасдипола, познатог као "Црвени командант", којег је влада означила као терористу.

Генерал је подржао антивладине демонстранте и био задужен за њихову безбједност. Савасдипола је погодио метак док је давао интервју новинару "Њујорк тајмса" и, према изјави љекара, налази се у веома тешком стању, преноси Би-Би-Си.

У 17 провинција уведено је ванредно стање, да би становници тајландских села били спријечени да се прикључе антивладиним протестима у пријестоници.

Увођењем ванредног стања војска је добила велика овлашћења да контролише демонстранте и ограничава слободу кретања.

Кванчај Праипана, лидер "црвенокошуљаша", сљедбеник бившег премијера Таксина Шинаватре, изјавио је да ће опозиција наставити да се бори и позвао је владу да поднесе оставку и преузме одговорност за најтежу политичку кризу у земљи у последњих 18 година, као и за насиље током демонстрација.

Опозиција тражи и повратак бившег премијера Таксина Шинаватре, свргнутог 2006. године.

Праипана је, такође, рекао да демонстрантима понестају храна, вода и гориво, али ће га имати још неколико дана.

Таксин Шинаватра је једини тајландски премијер који је на том положају остао читав мандат и још је веома популаран у земљи, иако је осуђен на двије године затвора због корупције и злоупотребе положаја.

Шинаватра је добио држављанство Црне Горе и сада се налази у тој бившој југословенској републици.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун затражио је од обје стране у сукобу да избјегну даље насиље и охрабрио их да се врате дијалогу.

Садашња криза парализовала је дијелове пријестонице Бангкока, нашкодила економији, другој по снази у југоисточној Азији, и заплашила стране туристе.

Америчка амбасада у Бангкоку понудила је евакуацију члановима породица запослених у амбасади и упозорила је америчке држављање да не путују у Бангкок без пријеке потребе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog