Republika Srpska

Односи Београда и Загреба кључ стабилности Балкана

ЗАГРЕБ - Потпредсједник Владе Србије Божидар Ђелић рекао је да су Србија и Хрватска у региону југоисточне Европе двије најбитније земље, а да су дјелотворни односи Београда и Загреба кључ стабилности цијелог Балкана.


Ђелић је на конференцији у Загребу, на крају годишње Скупштине Европске банке за обнову и развој (ЕБРД),

рекао да шира сарадња двије земље може допринијети, не само стабилности југоисточне Европе, него и њеном економском напретку.

Он је оцијенио да је дводневни скуп у Загребу испунио његова очекивања и указао на значај повећања капитлаа Европске банке за 50 одсто.

"То значи да ће ЕБРД бити у стању да под њиховим условима, који су бољи од комерцијалних, финансира већи број пројеката у Србији. То је добро за ЕБРД, за земље у транзицији и саму Србију", нагласио је Ђелић.

Он је додао да се током боравка у Загребу састао са европским комесаром за економију и финансије Олијем Реном и договорио да средином јуна у Бриселу потпишу макрофинансијску подршку ЕУ буџету Србије у износу од 200 милиона евра.

Градоначелник Београда Драган Ђилас рекао је на Скупштини ЕБРД-а да ће изградња метроа у главном граду Србије почети за двије године, те да ће, према процјенама стручњака, изградња прве три линије сигурно коштати више од милијарду евра.

Према његовим ријечима, у току израде прелиминарне студија разговараће се са потенцијалним финансијерима, а послије тога биће потписани уговори са јасним планом шта ће се у наредних 10 година радити у београдском метроу.

Директор ЕБРД-а за Србију Хилдегард Гацек рекла је Банка у овој години планира да у пројекте у Србији уложи око 500 милиона евра, а средстава ће бити намијењена за инфраструктуру, енергетику, енергетску ефикасност, пољопривреду и компаније у Србији.

Гацекова је на представљању Србије на годишњој скупштини ЕБРД-а у Загребу изјавила да је од почетка ове године ЕБРД у Србији потписао уговоре о кредитима вриједне 200 милиона евра, а план је да до краја године буде премашен рекорд у финансирању из 2009. у износу од 425 милиона евра.

"Преговара се о улагању 80 милиона евра у побољшање енергетске ефикасности малих и средњих предузећа, кредиту од 100 милиона евра за жељезницу, као и кредитима за компаније у износу од 50 до 100 милиона евра", рекла је Гацекова.

У делегацији Србије у Загребу билу су и премијер Мирко Цветковића, министар финансија Диана Драгутиновић, државни секретар у Министарству економије и регионалног развоја Драгијана Радоњић-Петровић и помоћник министра рударства и енергетике Србије за обновљиве изворе Дејан Стојадиновић и градоначелник Београда Драган Ђилас.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog