Politika

Формиран савез Уједињени региони Србије

БЕОГРАД - Лидер Г17 плус Млађан Динкић изабран за предсједника новоформираног политичког савеза Уједињени региони Србије. Циљ регионализације није стварање квазидржава, већ боље функционисање система, рекао предсједник Србије Борис Тадић. 


Потписивањем оснивачког акта и представљањем Програмске декларације у Београду је формиран политички савез Уједињени региони Србије (УРС), на чијем ће челу бити лидер Г17 плус Млађан Динкић.

На оснивачкој скупштини УРС, који је формирало више националних, локалних и регионалних странака и група грађана, предсједник новоформираног политичког савеза Млађан Динкић поручио је да ће његов циљ бити проевропска, демократска и цјеловита Србија, која ће дати много више овлашћења локалним самоуправама.

Према његовим ријечима, Србији је потребна концентрација власти и суштинска децентрализација, а да региони не буду статистички већ политички.

Предсједник Србије и лидер Демократске странке Борис Тадић рекао је на скупштини да циљ регионализације и децентрализације не смије бити стварање мини држава на територији Србије, већ изградња функционалног модела који треба да омогући бољи живот грађанима.

Тадић је истакао да је фрагментација један од највећих изазова Србије, и да регионализација мора да допринесе супротном процесу - територијалној кохезији.

"Зато је моја обавеза као предсједника Србије да питање децентрализације и регионализације поставим на нижем нивоу важности од питања очувања интегритета земље, али принцип регионализације и децентрализације мора бити схваћен као допринос очувању интегритета земље", поручио је Тадић.

Он је процијенио да је за осмишљавање ваљаног модела децентрализације потребно око пет година, и да би се послије тога могло приступити креирању правних претпоставки за реализацију таквог модела.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog