Politika

Одбацити Истамбулску декларацију

Главни одбор СДС позвао је Народну скупштину РС да хитно одбаци Истамбулску декларацију, коју су потписали предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић, предсједник Србије Борис Тадић и предсједник Турске Абдулах Гул.


ГО СДС, који је засиједао данас у Лопарама тражи од НСРС и да распише референдум на којем би се грађани РС, истовремено са општим изборима, изјаснили да ли су за приступање НАТО-у.

У закључцима сједнице је наглашено да представници Републике Српске у институцијама БиХ, а посебно српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, нису искористили своја уставна овлашћења да спријече антиуставно дјеловање предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића и ставе ван снаге Истамбулску декларацију.

''Зато, Радмановићеве вербалне осуде овог акта нису ништа друго него покушај прикривања чињенице да, као српски члан Предсједништва БиХ, није у стању да се избори за равноправан статус са друга два члана Предсједништва и одбрани интересе РС.''

Са забринутошћу се констатује да Истамбулска декларација, коју су 24. априла 2010. године потписали предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић, предсједник Србије Борис Тадић и предсједник Турске Абдулах Гул, не уважава уставно-правни систем у Босни и Херцеговини, према којем је спољна политика у надлежности трочланог Предсједништва БиХ, а инсистирање на убрзаним реформама унутар БиХ ради њеног бржег пута ка НАТО-у, представља најгрубљу дерогацију воље грађана Републике Српске.

''Позивамо Народну скупштину Републике Српске да хитно одбаци Истамбулску декларацију и распише референдум на којем би се грађани Републике Српске, истовремено са општим изборима, изјаснили да ли су за приступање НАТО-у. Српска демократска странка ће, према новом Закону о референдуму и грађанским иницијативама, покренути активности на прикупљању потребног броја потписа за одржавање референдума.''

СДС наглашава неопходност свеобухватне реформе правосуђа Републике Српске и БиХ, које је у потпуности урушено и, усљед корупције и политичке контроле, постало главни извор нестабилности.

Истиче се потреба да се хитно спроведе лустрација правосуђа како би се покидале везе између режима, криминала и правосуђа, и како би правосуђе постало независно, деполитизовано и декриминализовано, а Република Српска правна држава.

Посланици СДС у Парламентарној скупштини БиХ су задужени да што прије упуте у парламентарну процедуру Закон о Уставном суду БиХ којим би било обезбијеђено да начин избора домаћих судија буде деполитизован, њихов мандат ограничен, а стране судије напусте ову највишу правосудну инстанцу у БиХ.

На ссједници ГО је упозорено на небригу институција Републике Српске према хиљадама Срба који данас живе на подручју Дистрикта Брчко, а који су протјерани током рата са подручја данашње Федерације БиХ и који желе да изврше промјену ентитетског држављанства и стекну држављанство Републике Српске.

''Апелујемо на партије владајуће већине у Народној скупштини РС да страначке сујете оставе по страни и подрже Закон о измјени Закона о држављанству Републике Српске и Закон о допуни Закона о административним таксама и накнадама Републике Српске који је предложила Српска демократска странка, а који нису уврштени у дневни ред последње сједнице Народне скупштине вољом посланика СНСД-а, ДНС-а и СП''.

Оштро је осуђена ''прљава кампања и примитивни напади које Милорад Додик и његов СНСД воде против грађана, опозиције и њених кандидата, а којима се желе произвести подјеле и посијати мржња у РС''.

 

Радмановић оспорава приватну Силајџићеву декларацију

Српска Србији шаље приговоре на истамбулску декларацију

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog