Politika

Чавушоглу стигао и до Црне Горе

ПОДГОРИЦА - Црна Гора је остварила јасан напредак у испуњавању европских стандарда, али се пред њом налази доста изазова, посебно у области владавине права и јачања контролне функције законодавне власти, изјавио је предсједник Парламентарне скупштине Савјета Европе Мевлут Чавушоглу.


Он је на сједници црногорског парламента истакао да је Црна Гора успјешно испунила обавезе које је Савјет Европе поставио пред ову земљу, што потврђује и позитиван Извјештај мониторинг мисије.

Чавушоглу је подсјетио да је Црна Гора усвојила нови Устав, да су предсједнички и парламентарни избори одржани у складу са свим стандардима, ратификован велики број конвенција Савјета Европе, избјегнути конфликти између мањина, и додао да Црна Гора сарађује са Хашким трибуналом.

"Очигледно је да се такав напредак мора наставити како би се ојачале демократске институције. Веома је битно да се усвоји нови закон о избору посланика, да се ојачају контролна позиција парламента и његови административни капацитети, као и да се идентификују корупција и криминал и да се против њих бори", навео је Чавушоглу.

Он је оцијенио да је Црна Гора на добром путу да се избори са свим нелегалним акртивностима, међу којима су и корупције и организовани криминал.

Указујући да су слобода говора и медија од суштинске важности за Савјет Европе, Чавушоглу је рекао да у Црној Гори постоји плурализам медија, али су извјестиоци Савјета Европе добили извјесне примједбе о томе да се врше притисци на поједине медије.

"Убијеђен сам да ће црногорски државни орган предузети одговарајуће поступке како би се обезбиједила пуна слобода медија", рекао је Чавушоглу.

Он се данас у Подгорици обратио посланицима црногорског парламента, а одржао је и заједничку конференцију за новинаре са предсједником Скупштине Ранком Кривокапићем.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog