Nauka

Океани без рибе за 40 година

ЊУЈОРК - Свјетски океани могли би да остану без рибе до 2050. године уколико се не изврши фундаментално реструктурисање рибарске индустрије, објавили су данас експерти УН.


"Уколико се остваре различите процјене које смо добили, доћи ћемо у ситуацију да за 40 година више неће бити рибе", изјавио је новинарима у Њујорку Паван Сукдев, шеф УН-ове Иницијативе за зелену економију.

У извјештају се наводи да се катастрофа може избјећи уколико се умање субвенције рибарским флотама и риба добије заштићене зоне.

Стручњаци су у документу такође размотрили начине на које глобални раст потражње у областима попут енергетике и ресурса питке воде може бити задовољен уз спречавање еколошког уништавања широм планете.

Уништавање свјетских залиха рибе није само еколошко питање, пошто се, према подацима УН, једна милијарда људи, углавном из сиромашних земаља, ослања на рибу као на главни извор протеина у исхрани.

У извјештају о зеленој економији процјењује се да се рибарством у свијету бави 35 милиона људи, на 20 милиона бродова. Око 170 милиона радних мјеста везано је директно или индиректно за овај сектор, а укупан број људи који финансијски зависе од рибарства је 520 милиона.

Према подацима УН, 30 одсто свјетског рибљег фонда већ је уништено. Процјењује се да је капацитет свјетске рибарске индустрије већи за 50 до 60 одсто у односу на ниво под којим би рибљи фонд био одржив.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog